Lika nekretnine

Papa Franja roni suze za Irinejom

Objavljeno: 21.11.2020

Poglavar SPC-a patrijarh Irinej (91.) umro je jutros u Beogradu od posljedica koronavirusa, javljaju srpski mediji. Irinej je zbog zaraze koronavirusom u bolnici bio još od 5. studenoga, stanje mu se jučer naglo pogoršalo, a jutros je preminuo.

Sporne izjave o Hrvatskoj

Nakon što je izabran za patrijarha, Irinej je imao niz problematičnih izjava koje su se ticale Hrvatske.

“Srbija je sve gdje žive Srbi”, “Svi smo činili zlo, ali mi u manjoj mjeri”, “Prije nego što dođe u Srbiju papa se mora ispričati zbog Jasenovca”, “Srbi u Hrvatskoj žive u strahu, prisjećaju se zločina iz 2. svjetskog rata”.

O presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću rekao je: “Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve”.

I u našem narodu mržnja nije prestala, osvete se pripremaju i nagovještavaju”, rekao je u listopadu 2107. u Šibeniku, na ustoličenju episkopa dalmatinskog Nikodima Kosovića, i u nazočnosti srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina.

Laži o kardinalu Stepincu

Prvi čovjek SPC-a Irinej izjavio je i da su zločinu u Jasenovcu sudjelovali “oni koji su trebali širiti ljubav i čitati Evanđelje” i da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak bili rekorderi u činjenju zločina.

“Još se vodi velika diskusija koliki je taj broj. Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milijun”, ustvrdio je patrijarh Irenej i tako kao prvi čovjek crkve otvoreno sudjelovao u širenju mitova i laži koji dolaze iz njegovih usta, ali i drugih svećenika Srpske pravoslavne crkve.

Naglasio je da se vapaj djece čuo do samog neba, ali ne do Zagreba i crkvenih predstavnika Katoličke crkve i to ne što nisu mogli čuti, već nisu željeli, očito aludirajući pri tome na kardinala Stepinca.

Govoreći na beogradskom sajmu knjiga, gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću, kazao kako “gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima”.

Ta izjava istovjetna onima s početka devedesetih na temelju kojih su Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinili brojna zvjerstva i zločine, poglavar Pravoslavne crkve dodao je i izjavu kako je posebno razočaran “tragičnim ponašanjem braće rimokatolika” koji su po njegovu mišljenju “izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku”.

(…)

Direktno.hr

 

Novalja.coom