Lika nekretnine

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo EU nastavak pomoći poljoprivrednicima u koronakrizi

Objavljeno: 02.12.2020

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obratila se povjereniku Europske komisije Januszu Wojciechowskom povodom borbe s drugim valom pandemije koronavirusa koji je snažno pogodio sektor poljoprivrede te upozorila na važnost žurnog nastavka provedbe predloženih mjera pomoći poljoprivrednicima.  

U dopisu Europskoj komisiji se navodi kako su uvjeti poslovanja značajno otežani te je došlo do dodatnih tržišnih poremećaja u kratkim lancima opskrbe, što bi moglo uzrokovati još ozbiljnije financijske probleme te dodatno smanjiti proizvodnju i likvidnost u sektoru poljoprivrede. Iz navedenih razloga je iz Ministarstva poljoprivrede zatraženo razumijevanje i žurno djelovanje Europske komisije kako bi se osigurala što skorija provedba predloženih mjera i donijele nužne izmjene i dopune zakona Europske unije.  

Predloženo je da se u 2021. godini omogući nastavak provedbe „Izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom navedenom bolešću,  kriznih mjera vezanih uz potporu za privatno skladištenje vina te potporu za destilaciju vina u kriznim slučajevima, kao i provedba mjere potpore za privatno skladištenje svinjskog mesa, po uzoru na ovčje i kozje meso te goveđe meso koje su bile u primjeni u svibnju ove godine – stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

M.K.  

 

Novalja.coom