Lika nekretnine

Subvencioniranje stambenih kredita za mlade obitelji do 2023. godine

Objavljeno: 15.12.2020

OTOČAC – Interes za subvencioniranje stambenih kredita za mlade je poprilično velik. Stoga je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predložilo produljenje roka u kojem Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavljuje javne pozive te se on pomiče na 31. prosinca 2023. za svaku kalendarsku godinu.

Osim što je utvrđen novi rok za objavljivanje javnih poziva za svaku kalendarsku godinu, jasnije se određuje da se ne odobrava subvencioniranje kredita podnositeljima koji su to pravo ostvarili ranije, definira se status malodobne djece za koje se odobrava dodatno subvencioniranje kao članove kućanstva, uređuje se rok u kojem su korisnik kredita i članovi kućanstva obvezni imati prijavljeno prebivalište i uređuju se slučajevi u kojima nije potrebno vratiti uplaćena sredstva subvencija te se proširuju na prodaju stana ili kuće u slučaju izgradnje veće kuće.

Za ovu namjenu se u državnom proračunu za 2021. godinu predvidjelo 263,5 milijuna kuna, od toga 213,5 milijuna za plaćanje subvencija iz obveza do 2021. i 50 milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti u 2021. godini. Za 2022. i 2023. godinu osigurano je dodatnih 50 milijuna svake godine.

M.K.

 

 

Novalja.coom