Lika nekretnine

Poljoprivrednim gospodarstvima na potresom pogođenim područjima pružit će se financijska pomoć

Objavljeno: 31.12.2020

OTOČAC - U srijedu, 30. prosinca 2020., državni tajnik Tugomir Majdak, pomoćnica ministrice Jelena Đugum, savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te djelatnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede od ranih jutarnjih sati obilaze potresom pogođena područja i preliminarno utvrđuju obujam i vrstu štete na poljoprivrednim gospodarstvima, kako bi Ministarstvo poljoprivrede što prije raspolagalo s informacijama potrebnima za daljnje korake u pružanju pomoći. Potpora oštećenim poljoprivrednicima ostvarivat će se kroz operaciju 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, a prijave u veljači će biti dodatno pojednostavljene. 

Natječaj za provedbu podmjere 5.2. Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, provedba tipa operacije 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, u tijeku je do 29. siječnja 2021. godine, a vlasnici PG-ova, poljoprivrednici čija su poljoprivredna gospodarstva stradala ili oštećena u potresu koji je zadesio područja RH u proteklim danima, imat će priliku prijaviti se na novi natječaj koji će biti objavljen u veljači, kada će proces prijava dodatno biti pojednostavljen, sve kako bi pomoć stigla u što kraćem roku. 

Poljoprivrednici će sredstva moći koristiti za saniranje poljoprivrednog zemljišta, izgradnju, rekonstrukciju objekata, popravak ili nabavu strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabavu domaćih životinja i sadnica višegodišnjeg bilja te ostale aktivnosti propisane Natječajem. 

Za sva pitanja i odgovore poljoprivrednici se mogu obratiti Ministarstvu poljoprivrede kroz sustav Pitanja i odgovori  ili na dežurne brojeve telefona:  01/6329-711, 01/4882-727 i  01/4882-736 – obavještavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

M.K.  

 

Novalja.coom