Lika nekretnine

Monstruozne jaslice na Trgu sv. Petra nula prema ovima na Vratniku

Objavljeno: 02.01.2021

VRATNIK – Još uvijek je božićno vrijeme, još uvijek su božićni blagdani, a svakako da u to vrijeme je mjesto i jaslicama. Postao je to pravi i lijepi običaj da se sagrade jaslice, nema crkve u kojoj ih nema, velikih, malih, raskošnih, skromnih, već prema mogućnostima, a rekli bismo prije – prema nadahnuću.

Jer evo ove godine su podvalili i papi Franji neke „svemirske“ jaslice, kao iz Ratova zvijezda, neke monstruozne figure (to treba biti Sveta obitelj), a sve pod formom velike umjetnosti jer kao umjetnicima je sve dopušteno (je li baš?, i ako jest, a zašto onda nije isto tako dopuštena ista sloboda svima drugima?), da se i sam Papa morao složiti da je to „o Bože oslobodi“. Dobro, ne treba skidati posve krivicu i sa samog Pape, nekima svojim političkim potezima (odvojimo njegovu duhovnu ulogu) dao je vjetra u takva i slična jedra, pa sada ima na Trgu svetog Petra to što ima. Srećom korona pa malo naroda dolazi na trg, malo tko to i vidi, pa će ta nakarada uskoro biti maknuta da se vjerni narod ne sablažnjava.

A ima i ovakvih jaslica, poput ovih u crkvi Sv. Mihovil na Vratniku, majušne, dražesne i do kraja umilne. Kreatori su se očito držali opet one maksime „manje je više“, u ovom slučaju svakako da jest.

M.K.

 

Novalja.coom