Lika nekretnine

Savo Štrbac – bivši tajnik tzv. RSK i današnji predsjednik udruge Veritas sanja i dalje o nekoj Krajini

Objavljeno: 16.01.2021

Predsjednik SDSS-a i SNV-a, Milorad Pupovac gostovao je 5. siječnja u jutarnjoj emisiji srbijanske televizije TV HAPPY gdje je komentirao stanje nakon razornog potresa u razrušenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uz Pupovca, u emisiji je sudjelovao i predsjednik ‘Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas’ Savo Štrbac, poznat kao pobunjenički srpski političar iz Hrvatske.

Djelovao je kao “Ministar informiranja” u tzv. “Republici Srpskoj Krajini”, područja velikim dijelom nastanjenog Srbima unutar Hrvatske nakon nasilnog protjerivanja Hrvata, koje je proglasilo nezavisnost nakon što se Hrvatska 1991. razdružila od Jugoslavije.

Riječ je o pobunjeničkoj tvorevini hrvatskih Srba, u čiji su sastav ušle SAO Krajina, SAO Zapadna Slavonija i Srpska oblast Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem. Tzv. RSK praktično se nalazila pod nadzorom Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavija, bez čije pomoći se i ne bi mogla održati.

Bio je bliski suradnik osuđenih ratnih zločinaca Milana Babića i Milana Martića.

Štrbac je gostujući u emisiji s Pupovcem potvrdio da je 25-godišnji mladić koji je verbalno napao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u Glini – srpske nacionalnosti. Kazao je da je momak iz Zadra – Srbin “zemljak koji je želio par minuta medijske pažnje”.

Tko je Savo Štrbac?

Savo Štrbac bio je suradnik KOS-a bivše JNA. Osnovao je Informacijsko-dokumentacijski centar „Veritas“. Borio se protiv Hrvatske kao države, a bori se i danas, navodi Večernji list.

Rođen je 1949. godine u Rašteviću kod Benkovca. Diplomirao je pravo u Zagrebu. Dvanaest godina je radio kao sudac na benkovačkom Okružnom sudu. U zadarski Okružni sud prelazi 1988. i tamo je radio do 1990. kada je razriješen na vlastiti zahtjev. Potom je kao odvjetnik primljen u Odvjetničku komoru Hrvatske.

Sudio je uglavnom optuženima zbog nacionalizma ili izvrgavanja poruzi državnih simbola, poput Titove slike, državne himne, zastave. On sam kaže da je sve bilo propisano zakonom te da je više oslobađao nego kažnjavao. Bio je suradnik vojne kontraobavještajne službe (KOS) bivše JNA, kako je sam rekao, još od 1977. Završio je školu rezervnih oficira bivše JNA u Bileći a nakon toga je pohađao tečaj u Pančevu za obavještajne poslove.

S početkom srpske pobune protiv hrvatske vlasti, vraća se u rodni grad i postaje član Ratnog štaba Benkovca, gdje preuzima resor obavještajnih poslova. Uskoro osniva i vojne sudove. Nakon toga prelazi u Knin gdje postaje tajnik vlade „Republike Srpske Krajine“, zadužen za informiranje te predsjednik Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika tzv. RSK.

Smatrali su ga sivom eminencijom pobunjeničkih vlasti u Kninu. Informacijsko-dokumentacijski centar “Veritas“ kojemu je i danas na čelu kao direktor osniva 1993. godine.

Odigrao je veliku ulogu u pripremanju optužnica protiv hrvatskih generala u Haagu, između ostalog i protiv generala Ante Gotovine, a svojim krivotvorenim dokumentima uporno pokušava agresora prikazati kao žrtvu.

Štrbac, koji je osudio nazočnost predsjednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule na proslavi Oluje 2012., kazavši da je svojim izjavama podržao hrvatske teze o tome kako je Oluja bila ”pravedna legitimna i legalna akcija, istovremeno je ustvrdio i da su izjave tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića o Pupovcu napad na Srbe.

“Želim da Hrvati i Srbi u Hrvatskoj formiraju dobre odnose, koji se temelje na jednakosti svih građana, ali i na priznanju hrvatske države i njezinih vrijednosti. To je bio razlog zašto sam očekivao da će neki od političara s manjinske scene doći i na obilježavanje Oluje, a gospodin Pupovac to nije htio. To je bio povod cijele ove priče, a ne neka pisanja iz Novosti”, rekao je tada Josipović.

Štrbac, tajnik vlade fašističke tvorevine tzv. republike srpske krajine, prima hrvatsku mirovinu, što je uvreda za zdrav razum, upozorila je ljetos Karolina Vidović Krišto, saborska zastupnica.

(…)

Narod.hr

 

Novalja.coom