Lika nekretnine

Beogradski odvjetnik: “Ubojstvo Tuđmana bilo je legalno, a svjedoci su potkupljeni!”

Objavljeno: 21.01.2021

Prema pisanju beogradske Politike, optužnicu hrvatskog Državnog odvjetništva protiv generala JNA Ljubomira Bajića (82) i još petorice okrivljenih za raketiranje zrakoplovima Banskih dvora 7. listopada 1991. obrana će lako srušiti i osloboditi okrivljene.

Umirovljenog generala JNA Ljubomira Bajića hrvatska policija je kazneno prijavila za ratni zločin i ubojstvo u pokušaju državnih dužnosnika

Optužnica je podignuta 30. prosinca 2020. a na optužnici su, uz generala Bajića, Slobodan Jeremić (72), načelnik za zračnu podršku u RVi PVO, Đuro Miličević (66) načelnik 105. lovačko-bombarderskog puka iz Zemunika koji je bio izmješten u Udbinu, Čedomir Kovačević (70) agent KOS-a pri RV i PVO te dva pilota izvršitelja napada, Ratko Dopuđa (64) i Damir Lukić (63). Bajić, Jeremić, Miličević, Kovačević i Dopuđa državljani Republike Srbije, dok Lukić ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, a jedno vrijeme se skrivao u Južnoj Africi.

(…)

Beogradski odvjetnik Dušan Bratić, koji u Srbiji zastupa Bajića i sve optužene u slučaju “Banski dvori”, ne sumnja u pobjedu jer “su dokazi optužbe na staklenim nogama, a glavni svjedoci lažni i potkupljeni”.

 (…)

Banski dvori  bili su legitimni vojni cilj

(…)

“Tuđman se u tom momentu nalazio na čelu paravojne formacije, terorističke snage koja je predstavljala zaraćenu stranu. Njemu su u tom momentu vojnici čuvali kabinet. S materijalnim dokazima i bez njih, čak i uz priznanje generala Ljubomira Bajića da je organizirao raketni napad na Banske dvore, tu nema kaznenog djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva i pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih organa””.

Od trenutka kada započnu sukobi, koje tretira Ženevska konvencija, ubojstvo pripadnika druge zaraćene strane nije protupravno djelo. U ratu nije kazneni djelo ubiti pripadnika druge strane”, tvrdi odvjetnik Bratić.

Za posjetiti je da je Ljubomir Bajić, nekadašnji general JNA, bivši zapovjednik Ratnog zrakoplovstva u 5. armijskoj oblasti,  sam potvrdio da je on zapovjedio bombardiranje Zagreba pa je pred njegovim odvjetnikom pretežak posao da dokaže drugačije.

General Ljubomir Bajić je, na osnovu zapovjedne odgovornosti, presudom talijanskog suda osuđen na 28 godina zatvora zbog rušenja helikoptera Europske ekonomske zajednice 1992. u Hrvatskoj kada su poginula četvorica talijanskih diplomata i jedan francuski časnik.

Maxportal.hr

 

Novalja.coom