Lika nekretnine

Samo da papa Franjo za ovo ne dozna

Objavljeno: 30.01.2021

Zagrebački Muzej bl. Alojzija Stepinca trenutno nije u mogućnosti primati posjetitelje pa se u petak 29. siječnja u kulturnu manifestaciju Noć muzeja uključio videoizložbom „Čašćenje bl. Alojzija Stepinca u hrvatskom narodu“.

(…)

Videoizložba počinje tonom sv. pape Ivana Pavla II. u slavlju proglašenja blaženim Alojzija Stepinca 3. listopada 1998. godine, a nakon toga autor fotografijama, tekstom, literaturom o Blaženiku kao i umjetničkim djelima, crkvama i kapelama posvećenima Blaženiku razvija tematiku.

Svetost zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca prepoznata je za njegova života, a odmah po smrti počinje se častiti kao Božji ugodnik. Relikvijari, litanije kao i brojne molitve od kojih nisu sve navedene, dokazuju da je vjernički puk prihvatio čašćenje hrvatskog blaženika koji se usudio svojom riječju i životom usprotiviti svim diktaturama svoga doba.

Bratovštine koje se nadahnjuju životom tog Najsvjetlijeg lika Crkve Božje u Hrvata, kako ga nazva njegov nasljednik na nadbiskupskoj stolici kardinal Josip Bozanić, živi su dokaz da bl. Alojzije nije samo povijesna osoba već dio svakodnevne pobožnosti. Crkve i kapele koje su mu u Zagrebačkoj nadbiskupiji posvećene također su kratko prikazane. Izložba Čašćenje bl. Alojzija Stepinca u hrvatskom narodu na jednostavan način želi prikazati da je pobožnost prema bl. Stepincu živa, da se razvija i da postaje dio vjerničke prakse.

IKA

 

Novalja.coom