Lika nekretnine

Uoči Stepinčeva: Novi film Nenada Piskača “Rat protiv Stepinca – zločin nad istinom”

Objavljeno: 09.02.2021

Kontinuirani rat protiv nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Katoličke crkve i njezina blaženoga mučenika Alojzija Stepinca, tema je novoga dokumentarnog filma scenarista i redatelja Nenada Piskača. Film je ovih dana dovršen u razrušenoj Glini, preciznije u kontejneru u kojemu djeluje studio, nakon što je potres krajem prosinca uništio kuću u kojoj se studio nalazio. Oprema s filmom doslovno je izvučena ispod ruševine. Premijerno prikazivanje filma očekuje se na Stepinčevo, 10. veljače, na više lokalnih dalekovidnica.

Biskupi Perić i Košić, povjesnici Jareb i Krišto, arhiepiskop Aleksandar…

Uz već poznate činjenice o Stepincu u filmu je posebice obrađena najnovija faza hibridnoga rata protiv Stepinca i njegove kanonizacije koja je započela godine 2014. i traje do danas. Riječ je o zločinu nad istinom, kaže nam redatelj, pokrenutom od Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije. Taj je zločin građen iz velikosrpskih i jugokomunističkih pozicija, na okorjeloj mržnji protiv Stepinca, na konstrukcijama povijesnih krivotvorina i mitova neutemeljenih na činjenicama, dokumentima i istini.

„Sve to kako bi se prekrila odurna istina o izvršenom holokaustu u Srbiji, protiv kojega nije ustao nijedan visoki klerik Srpske pravoslavne crkve, što sam uvidio tijekom prikupljanja građe za scenarij“ – kaže Piskač.

Poseban naglasak posvećen je radu Mješovite komisije pape Franje, sastavljene od katoličko hrvatskih i pravoslavno srpskih stručnjaka, te posljedicama koje je izazvao njezin rad kod osporavatelja Stepinčeve svetosti na koje je službeno reagirala Hrvatska biskupska konferencija, dok se hrvatski političari ponašaju kao da rat protiv Stepinca uopće ne postoji – ističe Piskač.

U filmu govore članovi katoličko hrvatske strane Mješovite komisije biskup u miru Ivan Perić, dr. Mario Jareb i dr. Jure Krišto. O Stepincu i o tome što bi predstavljala njegova kanonizacija govori biskup Sisačke biskupije Vlado Košić. Arhiepiskop Aleksandar Ivanov povukao je usporednicu s proglašenjem svetima patrijarha Hrvatske pravoslavne crkve Germogena i s njim pobijenog pravoslavnog svećenstva neposredno poslije Drugoga svjetskoga rata.

U filmu su iznesena stajališta i argumenti članova Mješovite komisije s pravoslavno srbijanske strane i njihovih lobista u svijetu i u Hrvatskoj, prije i poslije rada Mješovite komisije. Pregledno su prikazana i stajališta o Stepincu drugih inozemnih i neovisnih stručnjaka. Navedene su i neke od akcija i diverzija agresora u rata protiv Stepinca koje su izveli u svijetu, a nepoznate su široj hrvatskoj javnosti. Gledatelje kroz film vode naratori, klasici hrvatskoga glumišta, Anja Šovagović-Despot i Dragan Despot.

Filmsko bojno polje

(…)

I što sad s filmom i planovima za budućnost? – zanimalo nas je.

„Prvo, Stepinčevo proglašenje svetim – nema ni pravnu, ni kanonsku, ni zdravorazumsku alternativu! Drugo, što se sudbine filma tiče, od medija jedino me prate portali  CROATIA-FILM.COM i Hrvatsko nebo. Baš kao i glede sudbine kanonizacije, tako i u pogledu sudbine filma mogu se samo nadati i ponizno moliti Boga da će neka dalekovidnica prikazati film, posebice zato što je tema snažna i aktualna, kontroverzna i intrigantna, dosad neviđena u povijesti svetaca Katoličke crkve i hrvatske nacionalne povijesti“.

„Što se budućnosti tiče – blaženi Alojzije nepresušno je vrelo nadahnuća, već se dugo bavim mišlju da se vratim starim bilješkama za sf – roman pod naslovom ‘Alojzijanac’. Ili, pak da završim jedan od tri nova scenarija koja mi se motaju po površini radnoga stola. Dok ne odlučim što i kako, dotad će, nadam se, sadašnji ili vjerojatno budući papa potpisati Dekret o proglašenju svetim blaženoga Alojzija Stepinca i time, među ostalim, kako zaključuje jedan od govornika u filmu – ‘staviti točku na i na međunarodno priznanje Hrvatske’“.

Dakle, film uskoro izlazi pred publiku?

„Moram biti precizan: U ovom trenutku mogu se samo nadati da će publika vidjeti ‘Rat protiv Stepinca – zločin nad istinom’ prije negoli blaženi Alojzije i službeno postane svetim. Možda već i za ovogodišnje Stepinčevo. S kulturalno-budućnosnoga stajališta čini mi se da bi za kulturu istine bilo jako važno napraviti dobar igrani film o Stepincu. I tako parirati hibridnom ratu protiv Stepinca, koji je zapravo rat protiv Hrvata i Hrvatske, a vodi se, među ostalim, i na filmskom bojnom polju. Budu li se novi naraštaji odgajali na krivotvorinama kao što je film „Dnevnik Diane Budisavljević“, ili na srbijanskoj državnoj propagandi kao što je ovih dana u svijetu prokazani film „Dara iz Jasenovca“ – ‘jao nama u našoj nemoći’“ – zaključio je Piskač.

Dokumentarni film „Rat protiv Stepinca – zločin nad istinom“ ostvaren je u neovisnoj produkciji.

Hrvatsko nebo

 

Novalja.coom