Lika nekretnine

Sav je vratarnji ...

Objavljeno: 09.02.2021

Nakon podulje stanke, predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, prije tri je dana započeo žustru raspravu s Udrugom B.a.b.e., koje su mu poručile da se nemaju namjeru upuštati se u rasprave koje trivilariziraju temu seksualnog nasilja, odgovorio da su raspravu započele upravo "logičarke" iz te udruge, a sada se odjednom ograđuju od toga.

Milanovićev odgovor nastavak je javne rasprave s udrugom B.a.B.e. koja traje od petka. Ta udruga u svojem je posljednjem odgovoru predsjedniku Milanoviću u ponedjeljak poručila kako smatra svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja, ali nema namjeru upuštati se u rasprave koje trivilariziraju tu temu.

Milanović je u petak u Petrinji, odgovarajući na pitanja novinara o optužbama za seksualno zlostavljanje na fakultetima i javnoj televiziji, rekao kako se s time moramo stalno boriti.

Ali, "kada o tome zapomažu hollywoodske glumice, koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara", on to ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati. Problem je, dodao je, kada se radi o ženama koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, jer se zna kako se u tim sustavima napreduje.

Iz B.a.b.a. su to prokomentirale ocjenom da Milanović ponižava žrtve seksualnog nasilja te da nije educiran kako bi donio sud o tome kakva bi trebala biti žrtva nasilja.

Milanović se potom u nedjelju očitovao na prozivku iz B.a.b.a. poručivši kako on stoji iza svojih riječi te da društvu ne trebaju dogme udruga koje ne dopuštaju drugačije razmišljanje.

Onda je u ponedjeljak reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je ocijenila, povodom te polemike između predsjednika Republike Zorana Milanovića i udruge B.a.b.e., da se u javnom prostoru ponovno olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog nasilja i njihove traume.

"Smatram da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, 'prikladnosti' i suodgovornosti žrtava, jer se radi o zanemarivoj statistici, a perpetuira uobičajene rodne stereotipe kojima se iskazuje nepovjerenje prema žrtvi, što nas dovodi u novu spiralu opravdavanja zločina i ušutkavanja žrtvi", rekla je, uz ostalo, Višnja Ljubičić.

Odmah 'paljba' s Pantovčaka

Naravno, nije trebalo čekati dugo pa je već za koji sat Milanović uzvratio ''rafalnom paljbom'', u svojem stilu, objavom na svojem Facebooku.

Objavu predsjednika prenosimo u cijelosti:

''Nakon dva dana kalkuliranja i vaganja, oglasila se i takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, poznata po tome da je uplovila u drugi mandat neposredno prije zadnjih parlamentarnih izbora. Isto tako je uplovila i u prvi mandat, 2011., u kojem za nju, odnosno od nje nitko ništa čuo nije. Priopćenje koje je potpisala produhovljeno je poput obrasca za poreznu prijavu, odnosno da budem jasniji, preuzeto (downloadano) s neke od stranica nekog aktiva neke od udruga.

Da podsjetim, riječ je o povjerenici Hrvatskog sabora, koja niti riječju, niti mimikom nije reagirala prije nekoliko mjeseci, kada je jedna saborska zastupnica, u slobodno vrijeme odvjetnica Janafa, koja je posao nažicala izravnom pogodbom, ljude (ministre hrvatske Vlade, žene u osmom i devetom desetljeću života) koji su navodno navraćali u neki društveni klub, prigodno nazvala ‘prostitutkama i kriminalcima’. Ovo divljaštvo nije bilo dovoljno da pravobraniteljicu izmami iz hibernacije. Pitanje: kada već ne radi svoj posao u zemlji, koliko je puta u ovih devet godina osobno sudjelovala u radu uglednog briselskog ‘Equineta’? Zna li što je to?''.

Direktno.hr

 

Novalja.coom