Lika nekretnine

Zekanović: Mi smo vas četnike potjerali, sjetite se Oluje

Objavljeno: 14.02.2021

HRVOJE ZEKANOVIĆ iz redova Hrvatskih suverenista smatra da je pozdrav "Za dom spremni" legitiman, a u emisiji Crvena linija na N1 televiziji rekao je da se to ne može uspoređivati s fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj. U razmjeni stavova nije htio sudjelovati ni dvadeset minuta. Gosti su bili i Srđan Mazalica, predstavnik SNSD-a u Skupštini RS-a, i Brajan Brković iz SSP-a.

"Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s Istoka. Vi možete i jedan i drugi pjevati borbene jer je hrvatska vojska u Domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobijedila u ratu i vas, i sve četnike otjerala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se sjetite Oluje", rekao je hrvatski političar obraćajući se dvojici drugih gostiju.

Tema bila o ratnim zločincima i situaciji u regiji

Tema emisije je bila tko su izdajnici, tko kolaboracionisti, tko ratni zločinci, a tko heroji u zemljama regije? Za primjer je uzeto to da je, usprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića, kao i to da su usprkos odluci Ustavnog suda Hrvatske da je pozdrav "Za dom spremni" ustaški i da nije u skladu s Ustavom ova obilježja zabilježena u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. I da, usprkos presudama suda u Haagu i zahtjevu Visokog predstavnika u BIH, Skupština RS-a odbija povući priznanja ratnim zločincima.

Brajan Brković iz Stranke slobode i pravde je na samom početku na pitanje zašto se ovakve teme provlače naveo da se ne može odmaknuti od matrica prošlih ratova i da 30 godina kasnije, kao mlad čovjek, ne vidi istinsku volju da se nešto takvo promijeni. Takve stvari se javljaju kada su potrebni jeftini politički poeni i da se igra na populizam, ocijenio je gost Crvene linije. Navodi da se zakoni suspendiraju i u Srbiji i u Hrvatskoj kad su u pitanju neki duhovi iz sramne prošlosti. "Nadam se da će novi val promjena i novih lica u politici u cijeloj regiji promijeniti tu matricu", dodao je.

"Očekivao sam tako nešto iz Beograda"

Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista je na samom početku krenuo oštro i naveo da je "očekivao tako nešto iz Beograda", ocijenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja. "Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banja Luci, a s druge strane radi o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o obrambenom ratu, gdje su nas vaši sunarodnici, iz Srbije i BiH, napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću, poraženi", rekao je. On tvrdi da je u Hrvatskoj (ustaški pozdrav) "Za dom spremni" "po zakonu dopušten" jer su, kako kaže, HOS činile legitimne jedinice, a "Za dom spremni" je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav, i tu za njega nema dileme. "Stavljanja znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banja Luci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smiješno", rekao je.

On je kazao da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok "u Hrvatskoj to ne postoji".

(…)

Index.hr

 

Novalja.coom