Lika nekretnine

Branitelji: Neka Milošević i Pupovac pomognu odvojiti kukolj od žita

Objavljeno: 16.02.2021

Nacrt prijedloga Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kojim bi nekoliko tisuća civila koji su stradali u vrijeme borbenih operacija, odnosno njihove obitelji, dobili pravo na mjesečnu novčanu naknadu, a koji bi uskoro trebao stići na dnevni red u Saboru, već je tijekom javne rasprave podigao priličnu buru u braniteljskoj i stradalničkoj populaciji, a stranka Hrvatskih suverenista čak je zaprijetila i dizanjem šatora strahujući da novac ne ode u “krive ruke”. Svoju zabrinutost pokazuju usprkos činjenici da Zakon u točki 5. predviđa ograničenje prema kojem prava ne mogu ostvariti “pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na RH, kao ni članovi njihovih obitelji temeljem njihova stradavanja”. Premda inzistiraju da je obeštećenje i zaštita civilnih žrtava svakako hvalevrijedan, human pa i nužan čin RH, tri najutjecajnije braniteljske udruge – Zajednica udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga Specijalne policije i Savez udruga branitelja radnika – ističu bojazan kako bi se pod civile mogli provući i negdašnji agresori.

“Zar su svi bili kuhari?” – Postoji li sustav, službe ili institucije koje posjeduju popise ili pravovaljane informacije o pripadnicima agresorske vojske, paravojnih formacija, mobiliziranima ili pomagačima u agresiji na RH? Što ako se pripadnici srpskih postrojbi mahom počnu predstavljati civilima kao što su velikim dijelom nakon zarobljavanja bili kuhari ili prisilno mobilizirani? Što je s pripadnicima SDS-a, koja je otvoreno poticala i pomagala agresiju na RH, što Zakon ni jednom riječju ne spominje – pitaju Željko Dragašević, Zoran Maras i Siniša Mastelić u ime udruga koje predstavljaju, dodajući kako i danas silovane vukovarske žene susreću silovatelje, a registar agresora, prema njihovu, saznanju ne postoji. Odgovore na njihove dvojbe o mehanizmu koji bi spriječio da prava iz Zakona konzumiraju i bivši pripadnici srpske paravojske potražili smo u resornom ministarstvu. – Prijedlogom zakona o civilnim stradalnicima izričito je propisano da prava ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na RH. Slična odredba postoji i u Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata prema kojem civilni stradalnici iz Domovinskog rata trenutačno ostvaruju prava. Navedena zapreka će se utvrđivati po službenoj dužnosti iz svih dostupnih evidencija nadležnih tijela – poručili su pisanim odgovorom iz Ministarstva hrvatskih branitelja, dodajući kako su “s prijedlogom udruga da se u Zakon uvrsti i pripadnike SDS-a upoznati nakon upućivanja Nacrta prijedloga zakona u proceduru Vlade te će ga razmotriti između dva čitanja u Hrvatskom saboru”.

Na naše pitanje kojim brojem potencijalnih korisnika novog Zakona kalkuliraju, odgovorili su kako procjenjuju da će obuhvatiti do 2500 novih korisnika statusnih prava. Također, zanimalo nas je jesu li usvojeni poneki prijedlozi iz javne rasprave, na što iz Ministarstva poručuju da je prihvaćen prijedlog da zapreku za ostvarivanje prava iz Zakona predstavlja pravomoćna sudska presuda za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva te da se u Zakon uvrsti pravo na naknadu troška prilagodbe automobila u njihovom vlasništvu za civilne invalide I. do IV. skupine te prava na psihosocijalnu pomoć i primarnu pravnu pomoć. Pitate li pojedine braniteljske udruge, nedovoljno. “Žrtva je žrtva” – Mi ćemo se zasigurno obratiti svim zastupnicima u Saboru bez obzira na stranačke boje i upozoriti na taj problem. Već je određeni broj zastupnika iz redova oporbe pa i vlasti rekao da naš prijedlog ima svrhe i da dijele naše bojazni. Da bismo nešto spriječili moramo to i propisati zakonom. Civilna žrtva je civilna žrtva, bez obzira na vjeru i nacionalnost, mi ne želimo optuživati cjelokupni srpski narod za nešto što je pokretala SDS u skladu s politikom Slobodana Miloševića i upravo zato želimo da pod obavezno Zakon ne obuhvati one koji su obnašali javne i političke dužnosti u tzv. SAO Krajini. Možda bi čak bilo dobro da gospoda Milošević i Pupovac pomognu izdvojiti kukolj od žita i time pomognu nadležnim tijelima pri uspostavi evidencije agresora, kako ostali građani srpske nacionalnosti ne bi bili oštećeni – zaključio je predsjednik Udruge Specijalne policije Zoran Maras.

Večernji.hr

 

Novalja.coom