Lika nekretnine

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Zemunu

Objavljeno: 30.05.2021

U četvrtak 27. svibnja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu slavljeno je euharistijsko slavlje za Domovinu u povodu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Župe sv. Antun Padovanski u Beogradu fra Ilija Alandžak uz suslavljenje župnika iz Surčina preč. Marka Kljajića, župnika iz Beograda Mihaela Sokola i župnika domaćina preč. Jozu Dusparu.

Na misi su se okupili i hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević sa suradnicima iz hrvatskog veleposlanstva, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin, stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, savjetnik za humanitarna pitanja u Veleposlanstvu Suverenog Malteškog reda u Republici Srbiji Nenad Prokić, upraviteljica Fondacije Antun Gustav Matoš u Beogradu Katica Naglić te predsjednik Upravnog odbora fondacije Mato Princip, predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“ Branko Kajić, te uime Hrvatske čitaonice Fisher iz Surčina Irena Obradović.

Nakon euharistijskog slavlja je održan kratki kulturno–umjetnički program, koji su organizirali Društvo hrvatske mladeži Zemuna i Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“. Hrvatski zbor „Odjek“, otpjevao je pjesme „Majko Naša“ i „Tvoja Zemlja“.

Katarina Čeliković je, ispred Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavila novu monografiju „Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine“, a nakon prezentacije, monografije su svečano uručene Hrvatima iz Zemuna, koji su, kao kazivači sudjelovali u izradi monografije. Primjerak monografije svečano je uručen veleposlaniku Biščeviću i preč. Duspari.

U zahvalnoj riječi preč. Duspara podsjetio je veleposlanika Biščevića na njegove riječi iz prošlogodišnjeg pozdrava upućenih Hrvatima u Zemunu. Tom prilikom je obećao da će se u potpunosti zalagati za pomoć Hrvatima u rješavanju njihovih problema na raznim poljima života, a posebno za olakšanje dobivanja hrvatskog državljanstva, jer mnogi Hrvati u Zemunu i drugim hrvatskim mjestima nisu riješili to pitanje iz straha koji oni trajno nose sa sobom.

IKA

 

Novalja.coom