Lika nekretnine

Molitva na Udbini za žrtve ratova i nasi-lja u Lici i zapadnoj Bosni

Objavljeno: 22.06.2021

U organizaciji Obnove u Duhu Svetom i karizmatske zajednice „Nanovo rođeni“ iz Botinca u svetištu Hrvatskih mučenika na Udbini održan je u nedjelju 20. lipnja molitveni susret za izlječenje duhovnih rana kao posljedica mržnje, nasilja i ratova na našim područjima te za oprost i pomirenje. Križevački vladika Milan Stipić tom je prigodom služio božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga.

U organizaciji Obnove u Duhu Svetom i karizmatske zajednice „Nanovo rođeni“ iz Botinca u svetištu Hrvatskih mučenika na Udbini održan je u nedjelju 20. lipnja molitveni susret za izliječenje duhovnih rana kao posljedica mržnje, nasilja i ratova na našim područjima, te za oprost i pomirenje.

Okupilo se 30-ak članova spomenutih zajednica i desetak svećenika s područja Gospićko-senjske, Banjolučke i Šibenske biskupije te Križevačke eparhije i Zagrebačke nadbiskupije. Goste je najprije pozdravio udbinski župnik i upravitelj svetišta Josip Šimatović koji im je govorio o Svetištu hrvatskih mučenika i povijesti njegova nastanka.

Potom je održano trosatno euharistijsko klanjanje na kojem se posebno molilo za svu nevino ubijenu djecu u hrvatskom narodu kroz grijeh pobačaja, te za  žrtve mržnje i nasilja na našem području u Domovinskom ratu, Drugom svjetskom ratu i u ratovima tijekom otomanske invazije hrvatskih krajeva.

U molitvi su spomenuta poimence sva stratišta hrvatskog i srpskog na području Like, zapadne Bosne i sjeverne Dalmacije, tj. područja koje pokrivaju Gospićko-senjska, Banjolučka i Šibenska biskupija te Zadarska nadbiskupija, budući da su upravo ta područja kroz prošlost najviše stradala i opustjela. U molitvi za žrtve turskih osvajanja molilo se posebno za žrtve Krbavske bitke kada je izginuo veliki broj hrvatskog plemstva.

U drugom dijelu molitvenog susreta grkokatolički križevački vladika Milan Stipić služio je božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog, a koncelebrirali su domaći župnik Josip Šimatović, ekonom Križevačke eparhije o. Danijel Hranilović, pavlin iz samostana u Kamenskom kod Karlovca fra Gaudencije Vito Spetić, monfortanac iz samostana u Zagrebu-Blato o. Mihovil Filipović, svećenik Banjolučke biskupije u diplomatskoj službi Svete Stolice u Sudanu Ante Vidović i  župnik Drvara, Bos. Grahova, Ključa i Krnjeuše Davor Klečina.

Pjevanje na liturgiji su predvodili pjevači Grkokatoličkog pastoralnog centra u Zadru pod vodstvom đakona Livija Marijana.

U dogovoru sa župom Drvar i Banjolučkom biskupijom, 50-ak članova zajednice „Nanovo rođeni“ ovog će ljeta, o 80. obljetnici stradanja Katoličke Crkve (1941. – 2021.) na području zapadne Bosne, biti u višednevnom posjetu župi Drvar i okolnim župama, a kruna tog duhovnog hoda bit će komemoracija Dana mučenika koju će u Drvaru 27. srpnja predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Iduće godine će Obnova u Duhu Svetom i zajednica „Nanovo rođeni“ također napraviti molitveni hod po svim stratištima Hrvata i drugih naroda u Sloveniji na tzv. Križnom putu iz ljeta 1945. godine.

IKA

 

 

Novalja.coom