Lika nekretnine

Biskup Križić predvodio slavlje sv. Iva-na Krstitelja i jubileja crkve u Gračacu

Objavljeno: 25.06.2021

U Franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Gračacu u četvrtak 24. lipnja misu svetkovine titulara župe Sv. Ivana Krstitelja i 20. obljetnice od izgradnje crkve u Gračacu predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Biskup je na početku propovijedi podsjetio da Crkva uz Isusovo rođenje i rođenje BD Marije, slavi još samo rođenje Ivana Krstitelja. „Začeće Ivana Krstitelja i njegovo rođenje najavio je anđeo Gabrijel i prorekao da će Ivan biti „velik pred Gospodinom“ i ići će, s Ilijinim duhom i snagom pred Isusom, da mu pripravi put. Kada je Ivan započeo svoje poslanje priprave puta Gospodinu, pomislili su mnogi da je on Ilija jer njega je najavio prorok Malahija. Ljudi su Ivana doživjeli, silnog na riječi i djelu i pohrlili za njim, a moćnici su ga se bojali, jer su ga prepoznali kao Božjeg čovjeka koji neustrašivo ukazuje na njihove grijehe.

„Ovom svetom misom zahvaljujemo Bogu za 20 godina života ove crkve i ove redovničke zajednice koja sve to vrijeme služi vjernicima ove župe. Služenje franjevaca u toj župi je još od 1985. kada je riječki nadbiskup Josip Pavlišić zamolio Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja u Splitu da pomogne u pastoralnom djelovanju u župi Gračac i još nekim okolnim župama. Oci franjevci su se odazvali i od tada djeluju u ovoj župi. Prvi pastoralno djelatnik ovdje bio je fra Ivan Savić. Osobno ne znam tog redovnika, ali sam o njemu čuo toliko lijepoga od biskupa Mile Bogovića koji ga je nazivao ‘Dobri pastir’. On je u ovom kraju djelovao 18 godina, do 2003. Silno je volio ovaj kraj i ovaj narod. Dvije godine nakon što je otišao odavde na drugu dužnost, preminuo je iznenada, u svojoj 57. godini života. Podnio je s narodom ovog kraja teške dane progonstva kada se moralo bježati preko Velebita da bi se spasio goli život. Kada je bilo najteže on je bio uz narod zaista kao dobri pastir. Zato ga se želimo spomenuti u ovoj svetoj misi i zahvaliti Bogu za njega. I drugi fratri koji su došli poslije njega radili su ovdje s mnogo ljubavi te stoga, zahvaljujem svima njima, a prije svega, njihovoj Franjevačkoj provinciji, kroz sva ova desetljeća služenja njihovih redovnika ovoj župi i cijelom ovom kraju. Neka ih Gospodin prati svojim blagoslovom da i oni budu Božji blagoslov našem narodu u svakoj župi u kojoj pastoralno djeluju”, zaključio je biskup Križić.

Misu su koncelebrirali župnik fra Ivan Šimunac, župni vikar fra Ignacije Sladoja, gvardijan i župnik u Karinu fra Petar Klarić, župnik u Posedarju don Tihomir Vulin, salezijanac s Plitvica don Mate Kujundžić, župnik u Korenici Mile Čančar, kancelar i biskupov tajnik Mišel Grgurić, župnik i čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini Josip Šimatović, sužupnik na Udbini Antun Luketić i župnik u Donjem Lapcu Dino Rupčić. Pjevanje je predvodio zbor župe Gračac.

IKA        

 

Novalja.coom