Lika nekretnine

Ministrica Vučković zatražila dodatnu pomoć za sektore voća, povrća, pčelarstva i vinarstva

Objavljeno: 01.07.2021

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom sudjelovala na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva država članica EU održanom 28. i 29. lipnja 2021. godine u Luksemburgu, uz održan niz bilateralnih sastanaka. Nakon što je na jučerašnjem sastanku potvrđen politički dogovor o ključnim pitanjima iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike na zadovoljstvo Hrvatske, na današnjem dijelu sastanka Vijeća hrvatska delegacija je zatražila dodatnu pomoć Europske unije, ukazavši na poteškoće hrvatskih poljoprivrednika uzrokovane mrazom i nedavnom tučom u Požeško-slavonskoj županiji te kritičnu situaciju u sektoru pčelarstva i vinarstva.

Ministrica Vučković je istaknula kako su, pored interventnih mjera, potrebne promjene u sustavu zajedničke organizacije tržišta kako bismo imali gotove mehanizme reakcije na sve češće prirodne katastrofe i elementarne nepogode, osvrnuvši se na potrebu za dodatnom pomoći hrvatskom sektoru voća i povrća zbog mraza, s obzirom da je preliminarnom analizom zabilježena šteta veća od 50 milijuna eura, a onda i zbog tuče prošloga tjedna u Požeško – slavonskoj županiji.

Također, Hrvatska je zatražila nastavak mjera koje se odnose na sektor vinarstva zbog nastavka koronakrize te neophodnu intervenciju u sektoru pčelarstva, kako bi se ublažile posljedice gubitka medonosnog potencijala te stvorile pretpostavke za održivost i nastavak poslovanja, istaknuvši pritom važnost pčela za ekosustav.  

Između ostalog, održan je i bilateralni sastanak s povjerenikom za okoliš, oceane i ribarstvo Europske komisije Virginijusom Sinkevičiusom, pri čemu je hrvatska delegacija inicirala razmjenu mišljenja o važnim temama za budućnost hrvatskog ribarstva, s naglaskom na plivaričarskoj floti – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.  

 

Novalja.coom