Lika nekretnine

Otvoreno pismo predsjednicima za zabranu veličanja zločina

Objavljeno: 29.07.2021

Akademik Ivan Aralica, akademik Josip Pečarić, sisački biskup Vlado Košić i general Ivan Tolj uputili su u utorak 27. srpnja Predsjedniku Republike Hrvatske, Predsjedniku Hrvatskoga sabora i Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske otvoreno pismo u povodu obilježavanja „antifašističkog ustanka“, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani g. Predsjedniče RH,
Poštovani g. Predsjedniče Hrvatskog sabora,
Poštovani g. Predsjedniče Vlade RH,

Željeli bismo Vas upozoriti na besmisao današnjeg obilježavanja „antifašističkog ustanka“ u Srbu. To je na žalost postao službeni događaj u RH jer tu predstavu u Srbu svakog 27. srpnja podupire i plaća naša država, a na njoj sudjeluju i predstavnici Vlade RH i Hrvatskog sabora. Naime, prije točno 80 godina u Srbu, Boričevcu, Brotnji i okolnim selima u Lici, a onda i u Drvaru i Grahovu u BiH, isključivo Srbi pobili su najmanje 400 isključivo Hrvata civila. Ubojice su bili četnici i komunisti koji su trebali u dogovoru s talijanskim fašistima „očistiti“ te krajeve od hrvatskog stanovništva. Ubili su i dva katolička svećenika Waldemara Maksimilijana Nestora i Jurja Gospodnetića, a poznato je da su u tom krvavom pohodu stradali i svi članovi obitelji Ivezić, među kojima i mala djeca. I kako se to može nazvati antifašizmom? Pa to je bio doslovno pravi fašistički pokolj. I zar to treba slaviti?

Poštovani, učinite nešto da se zabrani ovo veličanje zločina.

Ovim potpisivanjem zajedničkog pisma na najviše adrese u državi u tu svrhu želimo svrnuti pozornost odgovornih i sveukupne naše javnosti na besmisao ovog okupljanja u Srbu. Mislimo da je došlo vrijeme da se stane na kraj svim lažima i konačno sva naša hrvatska tragična povijest istinito predstavi sadašnjim i budućim naraštajima.

S poštovanjem

Ivan Aralica, akademik
Josip Pečarić, akademik
Vlado Košić, sisački biskup
Ivan Tolj, general HV

IKA

 

 

Novalja.coom