Lika nekretnine

Planirani ekocid na rijeci Gacki sve više pobuđuje zanimanje hrvatske javnosti

Objavljeno: 24.08.2021

OTOČAC – Atak na rijeku Gacku premašio je zanimanje lokalne javnosti, ta žalosna priča podmuklo smišljenog novovjekog ekocida proširila se i van ruba županije, sve više se na opće zgražanje širi na nacionalnu razinu. Ne treba čuditi, oni koji su sve htjeli „tiho, tiše…“ (poput zločeste djece) su u svojoj namjeri bili krajnje naivni, držeći da se prljava rabota ne će otkriti, da će se neopazice provući, barem dotle dok za bilo kakvu reakciju ne bude kasno, a onda „baš ih briga“. Planirani ekocid na rijeci Gacki nije mogao ostati tajnom, a da se ne bi reklo da tamo neki lokalni nerazumnici i neupućeni nešto bez veze brsljaju i mute im vodu, evo i reakcija građana diljem Hrvatske, koji se portalu javljaju i žele da se njihovo mišljenje objavi pod punim imenom i prezimenom. Jedno od takvih je i ovo, što je osobni stav pisca članka i njegovo promišljanje:

Dovoljno je pogledati statističke podatke za Liku i Ličko senjsku županiju po popisu zadnjem iz 2011. godine ili zaputit se u srpnju cestom od Senja prema Otočcu ili od Karlobaga prema Gopiću da čovjek shvati o kakvoj se problemčini političkoj i svakoj drugoj se radi. Stoga svaki je čovjek koji živi na tom području dragocjen za Hrvatsku i ne dolazi u obzir da ga s tog područja nitko protjeruje, a pogotovo ne HEP sa svojim primitivnim i idiotskim projektima iz komunističke Jugoslavije. Dosta je bilo teroriziranja stanovnika Like i Ličko senjske županije HEP-ovim glupavim i primitivnim projektima. Svaki put neznalice iz HEP-a "tumače" da je sljedeće potapanje naselja i progon malobrojnog stanovništva radi toga da bi se zaustavile poplave u Kosinjskoj dolini, a rezultat je uvijek da kada su njihovi projekti realizirani, nisu zaustavljali nego uvećavali poplave iste doline. Moji svi pretci su iz Ličko-senjske županije i to je razlog da ovo pišem. Svi projekti HEP-a u Lici i Ličko senjskoj županiji su najobičnije svinjarije i red je da im to netko odbrusi u lice, a da nas više isti ne drže za idiote. Gotovo čitavu općinu Lovinac htjeli su potopiti i protjerati stanovništvo sve gore navedeni "stručnjaci" i srećom našlo se nekoliko lucidnih ljudi koji su prenamijenili luđački projekt u reverzibilnu hidrocentralu Velebit, a stanovništvo Lovinca nije protjerano.

Iste neznalice iz HEP-a realizirali su svoj suludi projekt hidrocentrale Senj tako da su "ulupali" ogromne novce i spojili izrazito bujičnu rijeku Liku na nebujičnu rijeku Gacku obećavši da će tako spriječiti poplave u Kosinjskoj dolini, a u stvarnosti su ih uvećali višestruko. Pritom su potpuno nepotrebno svojim ludim projektom oteli rijeku Gacku gradu Otočcu. Najnoviji suludi projekt HEP-a, koji su izradile iste neznalice, a koje su projektirale potapanje općine Lovinac uz progon stanovništva, potapanje je Gornjeg Kosinja i progon stanovništva.

Poplave može spriječiti samo izgradnja tunela kroz Velebit od Kosinjske doline do Jablanca u Hrvatskom primorju i gdje bi bila strojarnica hidrocentrale, a po mogućnosti reverzibilne i gdje bi završavale vode rijeke Like. Ako je nemoguće da bude reverzibilna onda treba povećati kapacitet reverzibilne hidrocentrale Velebit usmjeravanjem rijeka Like i Jadove od njihovih izvora na nedaleki Lovinac i rijeku Ričicu. A za ilustraciju o kakvom barbarstvu HEP-a se radi nad stanovnicima Gornjeg Kosinja govori da im je sve zabranjeno radi HEP-ovog luđačkog "jugoslovenskog" projekta baš sve, a imali su 1.409 stanovnika 1910. godine. Molim da ovo objavite, te da  spriječimo HEP-ove neznalice da uludo bacaju novac Hrvatske i potpuno nepotrebno protjeruju malobrojno stanovništvo Like i Ličko senjske županije.

 

Ivan Došen, Rijeka

 

Novalja.coom