Lika nekretnine

Oproštaj don Anđelka Kaćunka od triju župa u Gospićko-senjskoj biskupiji

Objavljeno: 25.08.2021

Nakon deset godina župničke službe u Kompolju i Brlogu u Gackoj dolini te sedam godina u župi Vratnik (u Senjskom dekanatu), don Anđelko Kaćunko se u nedjelju 22. kolovoza oprostio od svojih vjernika, prije odlaska na novu službu u Gospiću.

U Kompolju je oproštaj trajao dva dana, jer je u subotu 21. kolovoza bilo slavlje “letnje Stipanje”, tj. ljetna proslava župnoga patrona sv. Stjepana mučenika. Na kraju misnoga slavlja, koje je u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodio župnik don Anđelko, njemu je uime župne zajednice i posebno uime pjevačkoga zbora prigodnu zahvalu uputila orguljašica Marija Rubčić, a potom su mu prigodne darove za uspomenu predali Anamarija Bilović i Marko Rubčić.

U pozdravnom govoru – naslovljenu s “tri male riječi” pape Franje: Hvala, molim i oprosti – na kraju misnoga slavlja don Anđelko je zahvalio župljanima koji su mu bili “desna ruka” u materijalnoj i duhovnoj izgradnji zajednice, istaknuvši upravo “župnikove susjede kao najbolje Turke oko džamije” s nekolicinom onih koji su im se pridruživali. Potom je zamolio za oproštenje one koje je u svojoj naglosti – po riječima Sv. Jeronima: “Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac!” – nehotice uvrijedio neprikladnom izgovorenom ili napisanom riječi, te je, obećavši molitvu za sve, zamolio vjernike da nastave moliti za njega i za sve svećenike, kao i za nova duhovna zvanje. Na kraju je svoje župljane slikovito potaknuo da, poput cjepanica koje se svjesno stavljaju na zajedničku vatru, ne žale truda, vremena i energije u složnoj izgradnji župne zajednice Bogu na slavu i na vlastito spasenje.

IKA

 

Novalja.coom