Lika nekretnine

Jesmo li dosta spavali ljetni san?

Objavljeno: 25.08.2021

OTOČAC – Kako smo već prethodno kazali, javljaju nam se čitatelji s ozbiljnim promišljanjima u vezi planirane devastacije rijeke Gacke. Nisu to tek puka brndanja već promišljena mišljenja i pitanja koja se zdravom razumu nameću. I ne može se tek olako reći da su – promašena. Zanimljivo da „odgovorni“ šute kao zaliveni, nitko ni zuc o tome, samo se jadaju kako im javni medijski diskurs škodi jer im podgriza njihove ideje koje su u najvećoj mogućoj medijskoj i drugoj šutnji željeli sprovesti. Ljudi su u svojim pismima prilično žestoki, bez dlake na jeziku, bez diplomatskih muljanja i uvijanja, a to govori da su tom idejom devastacije doista pogođeni kao razumna bića, kao intelektualci, u krajnjoj liniji kao ljudi. Evo još jednog pisma koje postavlja krucijalna pitanja u svezi rijeke Gacke:

Dok bi oni uzeli svu vodu s izvora (navedena kaptaža iznosi više nego je kapacitet Tonković Vrila za ljetnih mjeseci) sva pitka voda iskorištena za proizvodnju el. energije (tehnički ispravna) se ispušta u more!

Navedena investicija od 264 miliona kuna je pranje novca od strane Hrvatskih voda, koje navedena sredstva ne ulažu, a dužna su, u izgradnju kanalizacijskog sustava na području zona sanitarne zaštite te u održavanje vodotokova.

Kriminalni umovi tako promišljaju, odnosno namjenska sredstva pokušavaju preko besmislenih i štetnih "projekata" preusmjeriti prema podobnim izvođačima radova.

Zanima me konkretna studija utjecaja na okoliš te kako će to nadležno ministarstvo progurati.  

Preko projekta HE-SENJ2 trebaju se osigurati obvezni biološki minimumi u trenutno isušenim krakovima rijeke Gacke, što bi građani Gacke doline i njihovi predstavnici trebali AKTIVNO zahtijevati. Kao i primjerenu odštetu oštećenom JLS-u (Grad Otočac) radi isušivanja prirodnih tokova rijeke Gacke i povezanih štetnih utjecaja tj. nepoštivanja biološkog minimuma (priroda, gospodarstvo - turizam, sport itd.).

Interesantno je zašto razne "ekološke" i "kulturne" udruge (kojih pogotovo ima u priobalju i na obližnjim otocima, sve unutar stotinjak kilometara od rijeke Gacke) ignoriraju ovaj ekocid i kulturocid, obzirom je rijeka Gacka posebno zaštićeno područje (Natura 2000, park prirode itd.), a mlinice, pilane i stupe na Gackoj prepoznate kao posebno kulturološko naslijeđe te kao takvo zaštićeno od Ministarstva kulture.

Grga Kostelac, Korenica 

 

 

Novalja.coom