Lika nekretnine

"Zločesta djeca" lažu i obmanjuju javnost

Objavljeno: 28.08.2021

OTOČAC – Rijeka Gacka postaje problem, politički problem. Zapravo ne rijeka, ona ne može biti sama po sebi problem, ali devastacija koja se najavljuje jest problem koji je sada već došao „do Zagreba“. Koliko imamo informacija ozbiljno se raspravlja i propituje što se to u Otočcu događa, zašto je ovaj portal krenuo u „uzbunjivanje javnosti“, zašto mu je toliko stalo do zaštite rijeke Gacke, a s druge strane „zločesta djeca“ guraju svim silama na svim razinama da prođe izmjena Prostornog plana Ličko-senjske županije (koji je već dvaput skinut s dnevnog reda Skupštine županije) i da proguraju uz HEP svoje interese kako bi imali otvorene ruke da mogu brljaviti po porječju rijeke Gacke kako ih je volja. Ovdje se može i mora kazati da im HEP služi poput „smokvina lista“ jer, koliko su nam urbanisti od formata iz Zagreba kazali (da ne bi bilo da smo nestručni u svemu, jer mi „ne razumijemo stvari“) da što se tiče HEP-a ni ne treba izmjena prostornog plana jer već u postojećem planu imaju sve elemente za realizaciju investicija u Ličko-senjskoj županiji, a mi onda zaključujemo da im je obuhvaćanje rijeke Gacke samo priljepak, koji je ubacio Hrvatski vodovod – južni ogranak iz Senja, kako bi to kao cjelovita investicija (a nije) prošla pod Kosinj 2 i HE Senj 2.

Rečeno nam je da postojeći Prostorni plan Ličko-senjske županije (srećom je ta dokumentacija javna i dostupna) sadrži sve odredbe u kojima je predviđena izmjena dalekovoda i ostale HEP-ove infrastrukture. Što se tiče HEP-a nikakvih zapreka nema da on radi svoj posao, investicija zbog toga ne može kasniti niti biti usporena. I postavlja se posve opravdano pitanje u svezi investicije Kosinj 2 i HE Senj 2 ima li ikakve potreba išta u tom (prostornom) planu mijenjati? Stručnjaci vele da nema potrebe za izmjenom jer je već sve „crno na bijelom“. I u čemu je onda kvaka? Očito samo u tome da se gura rijeka Gacka, odnosno da se stvore uvjeti da „zločesta djeca“ dobiju otvorene ruke da s njome manipuliraju kao da im je to - ćaćina prćija.

Još nam je skrenuta pozornost da u svim dokumentima koji se tiču investicije Kosinj 2 i HE Senj 2, nigdje, ama baš nigdje, nije predviđeno odvajanje snabdijevanja pitkom vodom Primorja i otoka od HEP-ove investicije. Prevedeno to znači da se i dalje može vodom rijeka Like i Gacke kvalitetno i sigurno opskrbljivati navedeno područje sasvim dovoljnim količinama vode. Dakle, žalosno je to reći, pomalo i grubo, ali nema bolje riječi – „zločesta djeca“ lažu i obmanjuju javnost. Ona idu kontra HEP-a (čini se da će HEP-u svojim suludim postupkom srušiti studiju utjecaja na okoliš), idu kontra Ličko-senjske županije, izmislila su ista „zločesta djeca“ taj zahvat na samoj rijeci Gacki, to proglasili vitalnim ili čak „državnim interesom“ (oni sami), a toga nigdje u dokumentima i planovima – nema. Kako inače objasniti neobjašnjivo, da su navodno dva grada (Novalja i Senj) zatražili izmjenu županijskog prostornog plana na teritoriju druge jedinice lokalne samouprave, konkretno Otočca, a nitko taj nesretni Otočac ni za što nije pitao? Gdje je tu logika? Kako to onda županijske službe rade, kako provode postupke? Može li im se vjerovati ili su i one poluga velike obmane i prevare? O ovome bi se dalo napisati koji redak i argumentirano posvjedočiti.

Istine radi mora se kazati da je novi župan Petry naslijedio „prljav štap“ (da ne budemo vulgarni), da je sve početo ranije. Doduše prethodno je radio u HEP-u pa nije vjerojatno da baš ništa o tome nije znao jer iz već prije spomenuto trojnog Sporazuma (HEP, Hrvatske vode, Hrvatski vodovod – južni ogranak) vidljivo je da je HEP čak pristao financirati polovicu investicije zahvaćanja pitke vode iz rijeke Gacke (neki vele da je prisiljen na to kako bi se konačno riješio Hrvatskog vodovoda – južnog ogranka). No, da bismo rasvijetlili sve činjenice zamolili smo Ličko-senjsku županiju, odnosno njen Odjel za graditeljstvo, da nam odgovori na nekoliko pitanja, ljubazno su odgovorili da hoće, ali da u obzir uzmemo da je vrijeme godišnjih odmora i da se moraju konzultirati i s ostalim državnim akterima koji su u toj priči. A što smo pitali? Evo ovo:

1. Tko je u ovom slučaju inicirao izmjenu Prostornog plana županije? Molimo i imena osoba u potpisu tih dokumenata;

2. Po čijem prijedlogu su inicijatori dali svoju inicijativu? Je li to Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak, Hrvatske vode, HEP, tko li?

3. Na osnovu koje dokumentacije je inicirana izmjena PP županije?

4. Na osnovu kojih planova, studija ili čega li već, su stručna tijela županije ocijenila opravdanim prihvatiti prijedlog izmjene PP i uputila ga na Županijsku skupštinu?

Molimo također presliku dokumentacije (plana, studije i sl.) na osnovu koje je dano opravdanje za uvrštenje izmjene PP na sjednicu Županijske skupštine.

Nestrpljivo čekamo odgovor da možemo kvalitetno i istinito informirati svekoliku zainteresiranu javnost koja ne može vjerovati da se netko drznuo devastirati već i onako po komunistima (iz totalitarnog režima) rijeku Gacku tamo sada već daleke 1965. g. Nije lako županu Petryju, nije lako ni članovima županijske Skupštine, nije lako ni vladajućem HDZ-u (kao nositelju vlasti), nije lako donijeti odluku koja će dodatno devastirati jedan kraj i onda „svijetla lica“ izići pred građanstvo na nekim novim izborima. Doista nije lako. Samo je „zločestoj djeci“ lako.

Jedan političar je rekao „istina je voda duboka“ (doduše, završio je u zatvoru).

I.B.

 

 

Novalja.coom