Lika nekretnine

Hoće li naši političari hrabro stati protiv devastacije Gacke, kao oni u Karlovcu?

Objavljeno: 30.08.2021

OTOČAC – Bilo je to na svim hrvatskim televizijama, o pisanim i elektroničkim medijima da i ne govorimo, svi su izvješćivali o prosvjedu koji je organiziran pred koji dan u Novigradu na Dobri. Ljudi se pobunili protiv uništavanja karlovačkih rijeka, protiv devastacije okoliša nastalog djelovanjem HE Lešće. Vele da ih vodeni valovi uništavaju, da ti vodeni valovi erodiraju obale nizvodno, da prijete kupačima (neki su se i utopili), drugi su jedva preživjeli taj vodeni val, zatim se navodi da je umjetno akumulacijsko jezero mrtvo, da nema ribe, da je uništena sva flora i fauna, da nema turizma, da nema svega onoga što se obećavalo prije nego se krenulo u gradnju te elektrane.

No, pustimo sada taj dio, na prosvjed je došlo nekoliko stotina ljudi, tako je u medijima istaknuto, poveli su ih određeni aktivisti, priključila im se i politika, došli su načelnici okolnih općina, a kao grom je odjeknula vijest da je prosvjednike podržala i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin (HDZ). Za razliku od stranačkog kolege i prethodnog župana Ivana Vučića (HDZ), koji je Vladi prilikom puštanja u rad HE Lešća javno ponudio i preostale tri tamošnje rijeke za gradnju hidrocentrala, ona je prihvatila stav da je HE Lešće velika pogreška, rekavši da se radi na sanaciji, ali da treba poraditi i na trajnom rješenju problema (koja razlika u pristupu i promišljanju!).

Kako javlja Jutarnji list, načelnik općine Netretić Marijan Peretić rekao je da je utjecaj HE Lešće toliko jak da se zbog erozije njegova općina doslovno katastarski smanjila. Pokušao je problem riješiti kroz sustav, ali je taj pokušaj zamro. Obećao je da će dati sve od sebe da se on riješi. Govorio je o turističkim zonama koje su planirali napraviti uz obale rijeke kraj mjesta prosvjeda, što bi im bio temelj gospodarskog razvoja, no zbog HE Lešće je to krajnje upitno. Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da odaziv na prosvjed dokazuje da su svi svjesni da problem postoji te nitko pred njim ne zatvara oči.

Moglo bi se o tom prosvjedu i problemu još napisati koji redak, no imamo mi svoju muku preveliku i red se zapitati: kako je već uvelike zaplanirana devastacija rijeke Gacke („zločesta djeca“), može li se očekivati ovakva odlučna reakcija iz naše županije i naše jedinice lokalne samouprave? Ima li HDZ snage (ne treba marginalizirati ni druge stranke, nipošto ne), kao vodeća snaga u županiji, poput ove u Karlovcu, zauzeti se za svoj kraj i svoje građane? Bojimo se da ne. Zašto ne? Jesmo li mi na području grada Otočca možda neka županijska kopilad vrijedna prijezira? Građani drugog reda? Zanimljivi samo kada treba dati glas na izborima? Oni koje se može do besvijesti ignorirati? Oni s kojima se neke politike mogu sprdati?

Očito će trebati da Gacka bude devastirana (i da se pobere „mrs“ velikom nepotrebnom investicijom), a onda ćemo, uvidjevši koji su problemi nastali, pokušati ih „sanirati“. Stara hrvatska prežvakana priča.

Ništa ne učimo na problemima drugih, pod Bogom ništa!

I.B.

 

Novalja.coom