Lika nekretnine

Održan Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije

Objavljeno: 04.09.2021

GOSPIĆ - Prvi dio susreta održan je u gospićkoj katedrali Navještenja BDM gdje je ujutro pokorničko bogoslužje predvodio don Mihovil Kurkut, salezijanac i potom su svećenici ispovijedali. Euharistijsko slavlje počelo je zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine, a predvodio ga je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu sa svećenstvom.  

Vjeroučiteljima je biskup poručio: - Dragi vjeroučitelji, ovo je i vaše poslanje. Nimalo lako. Nemojte se čuditi ako vas nekada spopadne umor, ako nekada i povjerenje u Boga dođe u krizu. Dogodi se često, da usprkos svim nastojanjima i žrtvi, rezultati izgledaju nikakvi. Nemojte se obeshrabriti. Sijte dobro, to sjeme jednom će negdje izniknuti. Možda vi to nećete vidjeti, ali to nije ni važno. Računajmo s Božjom pomoći: budite sigurni, kada dođu neke nemoći i krize, Bog uvijek nađe način kako nas ohrabriti, daje nam znakove svoje blizine da shvatimo kako sve ima smisla, pa i naša klonuća. Uz ‘Ne bojte se’, uvijek je i njegovo jamstvo: ‘Ja sam s vama u sve dane’. Ostaje jedino pitanje naše vjere da u najvećim tamama ne posumnjamo u ovu istinu, da se ne predamo. Stoga, u ovom trenutku i ja vama jamčim molitvenu podršku kao Pavao za članove Crkve u Kolosu, kako smo čuli u prvom čitanju, jer ste vi Crkvi, odnosno Isusu, jako važni te uzimam njegovu molitvu kao svoju za vas: ‘Neprestano za vas molimo i ištemo da se ispunite spoznajom volje njegove u svoj mudrosti i shvaćanju duhovnome: da živite dostojno Gospodina i posve mu ugodite, plodni svakim dobrim djelom i rastući u spoznaji Božjoj; osnaženi svakom snagom, po sili Slave njegove za svaku postojanost i strpljivost; s radošću zahvaljujući Ocu koji vas osposobi za dioništvo u baštini svetih u svijetlosti’ - kazao je Križić.

Biskup je na kraju mise podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate za novu vjeronaučnu godinu.

Nakon mise, radni dio susreta nastavljen je u vijećnici Biskupskog ordinarijata gdje je okupljene pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Marinko Miličević. Biskup Križić zahvalio je vjeroučiteljima za njihov rad i zalaganje koje je Crkvi dragocjeno. - Nije lako u sekulariziranoj kulturi predavati vjeronauk. Problem predstavlja i manjak sati, iz godine u godinu, jer ima manje djece i manje razreda. Osobno sam na raspolaganju i pomoći gdje mogu. U konačnici moramo računati i s patnjom. Sv. Pavao veli da nam je Isus ostavio križ - rekao je vjeroučiteljima biskup.

Predavanje „Vjerujemo li u vjeronauk?“ održao don Mihael Kurkut. Dao je analizu školskog vjeronauka, potrebu župne katehizacije, vjeronauka između ravnatelja u školi i uopće škole koja ne želi duhovnost te biskupa i Katehetskog ureda koji daju mandat za predavanje vjeronauka u školi. Često su vjeroučitelji i u zbornici između dvije vatre. Na prijelazu smo između vremena neslobode, još nismo zakoračili u novo, a ne želimo prošlost. Odgovornost vjeroučitelja je svjedočiti djeci ljubav, nahraniti ih onim što nam je u srcu, dati im smisao, oduševljenje. Moramo biti autentični. Svako znanje povezano je s vjeronaukom. Vjeronauk treba dati smisao života u vjeri i prenijeti djeci oduševljenje za vrijednosti. Isus nas poziva da, poput djece, budemo djetinje nevini, ponizni i otvoreni za novost evanđelja i života koji nam On nudi. Ostaje nam samo ono što je upisano u život kroz iskustvo i praksu. Nastojmo od djece stvoriti dobre osobe i kršćane. Učenje i naobrazba počinju i prije polaska u školu, a traju cijeli život, rekao je don Mihovil. Slijedila je rasprava.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom