Lika nekretnine

Započela provedba Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu

Objavljeno: 24.09.2021

OTOČAC - U Ministarstvu poljoprivrede su jučer 11 hrvatskih institucija, koje se bave biljnim genetskim izvorima, potpisale ugovor o financiranju i sudjelovanju u provedbi Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu za 2021. godinu, čime se utvrđuju međusobna prava i obveze sudionika Nacionalnog programa, odnosno definiraju se aktivnosti koje sudionici provode u tekućoj godini.

Hrvatska Vlada donijela je treći Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj od 2021. do 2027. godine 29. srpnja. Nacionalnim programom obuhvaćena je većina značajnih institucija u Hrvatskoj koje se bave biljnim genetskim izvorima te se na taj način povezuje i koordinira rad sudionika iz različitih institucija i područja, koji rade prema zajedničkim planovima i smjernicama radi ostvarenja dogovorenih ciljeva, a čime je osigurano najučinkovitije korištenje postojećih ljudskih, organizacijskih i financijskih kapaciteta.  

Sudionicima Nacionalnog programa dodjeljuju se financijska sredstva od 590.000 kuna iz Državnog proračuna, a dio aktivnosti se financira iz podmjere 10.2. Programa ruralnog razvoja, kako bi se dao novi zamah aktivnostima očuvanja biljnih genetskih izvora na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Institucije sudionice Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu za 2021. godinu su Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Bc institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – Život, Biovrt – u skladu s prirodom i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom