Lika nekretnine

Jabuke prvi proizvodi označeni znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska

Objavljeno: 29.09.2021

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je jučer zajedno ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić, predsjednikom Hrvatske voćarske zajednice Branimirom Markotom, predsjednikom Proizvođačke organizacije Jabuka Lukom Cvitanom, ravnateljicom Hrvatske akreditacijske agencije Mirelom Zečević te brojnim voćarima sudjelovala u označavanju prvih domaćih proizvoda znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“.  U Distributivnom centru za voće i povrće u Vukovini prvi proizvodi – jabuke proizvođača PZ Jabuka HR– označene su znakom „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“ te su spremne za tržište.

 Putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji nose znak „Dokazana kvaliteta – Hrvatska" potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete, odnosno kako je upravo Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen. U ovaj nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se mogu uključiti svi sektori odnosno sektor proizvodnje i prerade mlijeka, proizvodnje i prerade mesa, proizvodnje i prerade voća i povrća, proizvodnje meda, proizvodnje jaja, proizvodnje i prerade uljarica, prerade maslina, te proizvodnje brašna i šećera.

Znakom Dokazana kvaliteta s naznakom države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih država na znaku označava zemlju gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, a ista je kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Također, oznakom Dokazana kvaliteta bez naznake države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih zemlja u kojoj su proizvedeni ili prerađeni nije ista kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Znak „Dokazana kvaliteta” na ambalaži i proizvodima mora se nalaziti u glavnom vidnom polju – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom