Lika nekretnine

Presušuju gackina vrila, a oni bi vodu baš iz njih uzimali - o kako genijalno!

Objavljeno: 23.10.2021

OTOČAC – Ljeto i jesen je ove godine manje-više bila poprilično suha. Kiše malo. A kada je kiše malo, onda malaksavaju izvori rijeka i potoka, a za to utvrditi ne treba neka posebna oprema, dovoljno je „baciti oko“ i vidjeti koliko su izvori „usahnuli“, koliko je vode manje u koritima rijeka i potoka. I da stvar bude bolja, ove godine, to opadanje vode je, vele dobri poznavatelji i svi oni koji žive s Gackom i uz Gacku, počelo ranije nego ikada.

Već smo bili objavili kako je Klanac vrilo u Sincu gotovo pa presušilo. Onda je nešto u međuvremenu paduckalo (sjetimo se onog burovitog vremena i padanje neke rosulje, bilo je i nešto kiše, ali slabo), ali to nije nimalo pripomoglo da se podzemlje napuni vodom i da vrila budu izdašnija. Kao da nije ništa ni palo. A to hoće reći da se podzemlje nije dostatno napunilo i da nije došlo do poboljšanja hidrološke situacije.

Kakvo je u ovo vrijeme Klanac vrilo, najbolje svjedoče ove fotografije. A ono je u neposrednoj blizini Tonkovićevog vrila, koje je također malaksalo. A i rijeka Gacka nizvodno je znatno opala, fotografije na Šatrićima u Prozoru zorno pokazuju da je iz vode izvirilo kamenje, odnosno da bi se rijeku tu moglo lako pregaziti s obale na obalu.  

Što nam sve to govori? Za one koji hoće čuti govori mnogo. Govori da je kritično vrijeme smanjenja izdašnosti gackinih vrila druga polovica ljeta i početak jeseni. I taj period se može mjeriti – mjesecima. Jednako tako javlja se i drugi fenomen kada je proljeće izuzetno suho, tada vrila malaksavaju od proljeća pa do ljeta. I to se može mjeriti mjesecima.

Ako je tome tako, a nepobitno jest, ma što god tko rekao i sanatao, zbog promjene klimatskih prilika u svijetu situacija vjerojatno ne će biti bolja, svi relevantni autoriteti govore da će biti teža, da će biti manje vode, da će suše duže trajati, da se klimatske zone mijenjaju, što li već.

Zašto nam je ovo bitno? Pa jednostavno da po tko zna koji put pokažemo i dokažemo „zločestoj djeci“ da njihova želja za poigravanjem rijekom Gackom nije razumna. Da njihov atak na samo Tonkovićevo vrilo i uzimanje 600 l vode u sekundi je suludo, da će to devastirati izvor, da će Gacka biti pretvorena u neki potočić, i ono što je najbitnije – da će doći u pitanje snabdijevanje dovoljnim količinama vode Primorja i otoka baš u vrijeme kada im najviše treba, ljeti, kada imaju turističku sezonu.

Mogu se sada „zločesta djeca“ izmotavati pa reći da nisu mislili baš tako (a jesu, dokumenti svjedoče), da oni ciljaju na Šumećicu (a nisu ciljali u početku), još više je zabrinjavajuće da su na te njihove nestašluke i ničim opravdane prohtjeve nasjele Hrvatske vode (i uhvatile se za „posrani štap“) i dale im placet onim spornim trojnim Sporazumom (objavili smo ga) da krenu na Gacku (to je jedina osnova po kojoj Južni ogranak traži izmjenu županijskog prostornog plana i cijelu Županiju dovodi u nezgodnu poziciju, a time i župana koji je naslijedio ovo čudo od zahtjeva). Tome je „svijeću držao“ i HEP (valjda da se riješi Južnog ogranka, a nedavno smo vidjeli i „igrokaz“ kada je Senj ostao na nekoliko sati bez vode jer je HEP čistio tunele, što se do sada nikada nije dogodilo), premda Južni ogranak tim manipulacijama opasno dovodi u pitanje njegovu Studiju utjecaja na okoliš HES Kosinj (o tome drugom prigodom) i tko zna kako će to još završiti.  

A jedino razumno rješenje je snabdijevanje pitkom vodom iz kosinjskih akumulacija, bolje reći iz (proširenoga) Gusić polja, akumulirane vode bit će cijele godine dovoljno (radi se o 380 milijuna kubika, a južnom ogranku treba 5 milijuna kubika), ta voda jest i ostat će pitka, s eventualnim prečišćavanjem na Hrmotinama može zadovoljiti sve potrebe Primorja i otoka. Samo za njihovu informaciju, trenutno je rijeka Gacka u protoku tek na nekih 2,5 kubika u sekundi. Treba li tome ikakva usporedba? Pametnome ne!

I.B.

 

Novalja.coom