Lika nekretnine

U Podlapači održana tradicionalna proslava Sv. Luke

Objavljeno: 27.10.2021

PODLAPAČA - Župa Podlapača, dvadesetak kilometara udaljena od Udbine, u nedjelju 24. listopada proslavila je blagdan svojega suzaštitnika sv. Luku. To slavlje, tzv. prijenosom na nedjelju nakon blagdana, tradicionalno okuplja mnoštvo vjernika i mještana, poglavito one koji žive izvan svojega rodnog mjesta.

Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Jurja, u zajedništvu sa župnikom Udbine i Podlapače Josipom Šimatovićem i župnim vikarom Antom Luketićem, predvodio je Anđelko Kaćunko.

Na koncu euharistijskoga slavlja župnik Šimatović je pohvalio sve župljane i suradnike koji su na razne načine pridonijeli organiziranju slavlja, a posebno je zahvalio Marku Krarakašu, jednom od rijetkih mladića u tome mjestu, koji se redovito brine za sve što je potrebno u liturgijskom slavlju.

Nakon blagoslova vjernici su zajedno sa svećenicima pošli u procesiji pjevajući crkvene pjesme te su se okupili ispred velike spomen-ploče, na kojoj su uklesana imena mještana Podlapače, odnosno žrtava 1. i 2. svjetskog rata te Domovinskog rata. Molitvu za sve njih predvodio je Šimatović, podsjetivši ujedno kako je upravo na taj dan prije 30 godina stradala i prva žrtva Domovinskog rata u Podlapači, a to mjesto bilo je u općini Udbina jedino s većinskim hrvatskim stanovništvom i ostalo je okupirano tijekom cijeloga Domovinskog rata.

GSB/M.K.

 

Novalja.coom