Lika nekretnine

Isplata 1,7 milijarde kuna predujma poljoprivrednicima počinje 15. studenog

Objavljeno: 30.10.2021

OTOČAC - Isplata predujma u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2021. godinu počinje 15. studenoga. Za isplatu predujma poljoprivrednicima je osigurano 1,7 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego prošle godine. Kao i prethodne četiri godine, potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu i koji su ostvarili uvjete prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno plaćanje 820 milijuna kuna, zeleno plaćanje 570 milijuna kuna i preraspodijeljeno plaćanje 190 milijuna kuna. Za mlade poljoprivrednike osigurano je 35 milijuna kuna, a za proizvodno vezanu potporu za tov junadi 50 milijuna kuna. Također, bit će isplaćena i potpora za mliječne krave u iznosu od 35 milijuna kuna, kao jedna od mjera za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi.

Novac za ovu isplatu se većim dijelom refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi a dijelom su sredstva osigurana iz Državnog proračuna. U predujmu će se isplatiti do 70 posto (maksimalno dozvoljenih za predujam) EU dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2021. godinu – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom