Lika nekretnine

Milanović na obilježavanju gardijske brigade Vukovi

Objavljeno: 05.11.2021

GOSPIĆ - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u vojarni „9. gardijske brigade Vukovi“ u Gospiću na obilježavanju 29. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade „Vukovi“ i ustrojavanja Motorizirane bojne „Vukovi“.

Svoje obraćanje na obljetnici ustroja brigade predsjednik Milanović započeo je podsjećanjem na obranu Hrvatske prije trideset godina kazavši kako ju je branilo malo dobrih ljudi koji su bili najbolji i najhrabriji među nama.  - Ne zovu se slučajno branitelji, oni su obranili Hrvatsku. Tada se radilo samo o obrani, a i to je bilo upitno jer oružja nije bilo. To je hrvatska istina i ovo što se danas događa, i što se događa ovih tjedana i mjeseci po cijeloj Hrvatskoj je podsjećanje i borba protiv zaborava – protiv toga se borimo. Mi se sjećamo, pamtimo i imamo razloga za ponos. Naš put i naša borba, koju ste vi predvodili, je bila pravedna, imala je svoja uspone i samo poneki pad s kojima smo se spremni suočiti. U tome je vaša snaga i snaga Hrvatske - poručio je predsjednik Milanović.

Predsjednik je pripadnicima „Vukova“ poručio da je njihov zadatak obrana domovine.  - Mi smo članica NATO-a i osobno sam tome posvetio početke svoje karijere i bio jedan od onih koji je Hrvatsku vodio u NATO, vjerovao da je to dobro za Hrvatsku. Slično mislim i danas, ali vremena se mijenjaju. Nije isto kao prije dvadeset godina. Dobro je da smo bili u Afganistanu i povukli se na vrijeme, jer to nije domovina, tamo se nešto naučilo. Dobro je da smo i na Kosovu, ali i to nije domovina. Dobro je, ali vrlo oprezno, pametno i promišljeno, da smo i kao solidarna NATO članica u Poljskoj, na ruskoj granici, ali znamo iz povijesti da Hrvatima u Rusiji nije mjesto. Mjesto im je u domovini - rekao je Predsjednik. 

Osim predsjednika Milanovića na obilježavanju 29. obljetnice govorili su dopredsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi” Milan Franić, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

Uoči svečanosti obilježavanja ustrojavanja te dodjele beretki pripadnicima Motorizirane bojne „Vukovi“, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću pred Spomen obilježjem poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 9. gardijske brigade „Vukovi“.

Ured Predsjednika /M.K.

Foto: Ured Predsjednika

 

Novalja.coom