Lika nekretnine

Otvoren prvi poziv nove generacije Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027.

Objavljeno: 25.11.2021

OTOČAC - Program predstavlja svojevrsni nastavak uspješne perspektive 2014. – 2020. te će u novom programskom razdoblju kroz 9 specifičnih ciljeva sufinancirati projekte u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj.

Program u teritorijalnom smislu pruža podršku regionalnoj suradnji između devet srednjoeuropskih država Europske unije ujedno i članica programskog područja: Hrvatske, Austrije, Češke, Italije (Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte, Provincia Autonoma Bolzano, Provincia Autonoma Trento, Valle d’Aosta i Veneto), Mađarske, Njemačke (Baden-Württemberg, Bavarska, Berlin, Brandenburg, Mecklenburg Vorpommern, Saska, Saska Anhalt, Thüringen i Braunschweig), Poljske, Slovenije i Slovačke. Financijska omotnica iznosi oko 225 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj prvog poziva je ponuditi najširi tematski raspon za najveći mogući broj zainteresiranih partnera. U tom smislu za prijavitelje su otvorena sva 4 tematska prioriteta dok vrijednost poziva iznosi oko 72 milijuna eura iz EFRR-a uz stopu sufinanciranja od 80 posto.

Poziv je otvoren od 15. studenog ove do 23. veljače sljedeće godine, a ugovaranje i početak provedbe projekata se očekuje u jesen 2022. g.

U svrhu potpore potencijalnim prijaviteljima Program je osmislio virtualnu zajednicu projektnih prijavitelja koja olakšava traženje projektnih partnera te daje mogućnost pretraživanja postojećih i dodavanja svojih projektnih ideja. Zajednica će vam pomoći stupiti u kontakt s drugim organizacijama iz cijele Središnje Europe i olakšati prijavu na poziv.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, u suradnji sa Zajedničkim tajništvom Programa, najavljuje nacionalnu info radionicu koja će se održati u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa i uvjetima prvog poziva, a točno vrijeme i mjesto održavanja bit će uskoro objavljeni.

M.K.

 

Novalja.coom