Lika nekretnine

Održana konferencija Digitalna poljoprivreda

Objavljeno: 10.12.2021

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 8. prosinca, a u nazočnosti zastupnika u EU parlamentu Franca Bogoviča, predsjednice Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Marijane Petir, dekana Agronomskog fakulteta Ivice Kisića, predstavnika veleposlanstava Češke, Italije i Austrije te domaćih i stranih konzultanata otvorila konferenciju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod nazivom „Digitalna poljoprivreda“ i predstavila aktivnosti kojima se provodi digitalna transformacija poljoprivrede. Također, državni tajnik Zdravko Tušek održao je predavanje na temu provedenih i planiranih inovacija u hrvatskoj poljoprivredi.

Pitanje prenošenja znanja, korištenje modernih tehnologija i inovacije predstavljaju važan horizontalni cilj buduće Zajedničke poljoprivredne politike. Glavni alat za postizanje tog cilja predstavlja AKIS  koji je i sastavni dio budućih nacionalnih strateških planova. Stoga su ciljevi digitalizacije prepoznati i u prijedlogu Strategije poljoprivrede do 2030. godine u kojoj važno mjesto ima objedinjavanje poljoprivrednog znanja i inovacija. U samoj provedbi pri tome predviđeno je jačanje veza sa znanstvenim institucijama, razvoj središnjeg poljoprivrednog informacijskog sustava, digitalizacija protoka informacija te poticanje inovacijskih partnerstava.

U sklopu Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020. je putem operacije 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava otvoreno pet natječaja u sklopu kojih je u 371 odobreni projekt  uloženo ukupno 72 milijuna kuna putem čega je realizirana oprema za preciznu poljoprivredu (GPS antene, bazne stanice hardware&software), oprema i programska rješenja za prikupljanje podataka za sjetvu, gnojidbu, zaštitu bilja, GIS tehnologije te sustavi za automatsko upravljanje opremom/sekcijama na opremi. Do kraja godine u planu je otvaranje natječaja za robotizaciju mliječnih farmi – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom