Lika nekretnine

Ogulinski planinari postavili veliki križ na Kleku

Objavljeno: 05.01.2022

OGULIN - Članovi Hrvatskog planinarskog društva (HPD) Klek iz Ogulina, uz pomoć članova HGSS-a postaje Ogulin, u nedjelju 2. siječnja ručno su na svojim rukama prenijeli i postavili veliki željezni križ na sam vrh planine Klek koji se nalazi na visini 1182 metra. 

Naime, planinari su iz Bjelskog koji se nalazi na 600 metara nadmorske visine, mijenjajući se svakih stotinjak metara, donijeli željezni križ težine oko 60 kg i dužine 4 metra prvo do doma na 1000 metara nadmorske visine, a onda i do samog vrha planine Klek koji se nalazi na visini 1182 metra.

Za taj pothvat trebala su im samo dva sata. U ovoj hvalevrijednoj akciji sudjelovalo je dvadesetak planinara među kojima i predsjednik HPD Klek Zdenko Trninić, a sudjelovao je i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović koji je ujedno i član Društva i planinar.

Planova za križ na Kleku tijekom prethodnih godina bilo je jako puno, dok konačno nije realizirana početkom ove godine. Motivirana je činjenicom da su na skoro svim planinskim vrhovima u Alpama postavljeni križevi, kao i na hrvatskim vrhovima, od Sinjala na Dinari pa do Sv. Brda. Pokazatelj je to poštovanja svoje nacionalne i vjerske baštine, a svečano predstavljanje za mnoge posjetitelje križ će imati u nedjelju 9. siječnja na planinarskoj Novoj godini na Kleku, koja je redovito u kalendaru planinarskih aktivnosti Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Treba znati da je upravo u Ogulinu niknula davne 1874. godine misao o osnutku Hrvatskog planinarskog društva, a Klek se nalazi i u službenom grbu HPS-a.

IKA

 

Novalja.coom