Lika nekretnine

Četvrta sjednica Biskupijske sinode Gospićko-senjske biskupije

Objavljeno: 06.02.2022

GOSPIĆ - Četvrta sjednica Biskupijske sinode Gospićko-senjske biskupije održana je u subotu, 5. veljače u Pastoralnom centru župe Lički Osik. Rad sjednice otvorio je uvodnom molitvom biskup Zdenko Križić. Pozdravio je prisutne i predao riječ Marinku Miličeviću koji je, u ime Povjerenstva za Biskupijsku sinodu, predstavio dnevni red.

Do sada na prethodnim sjednicama obrađena su pet pitanja. Danas je 6. točku pitanja izložio župnik župe Sv. Jurja mučenika u Gračacu fra Ivan Šimunac. Budući da uz Gračac upravlja i župama Sv. Rok i  Svetog Mihovila u Lovincu organizirao je dva susreta župnih pastoralnih vijeća ovih župa O dijalogu u crkvi i društvu, kako je predloženo u Dokumentima za Sinodu.

Ovdje na ovim prostorima trebali bismo se okupljati na dijalog katolici i pravoslavci iza kojih su povijesni krvavi sukobi koji to sprječavaju. Ujedno postoji problem što druga strana ne želi otvoreno razgovarati. Ipak, pronašli smo mjesto gdje je dijalog moguć. On se provodi na radnim mjestima, kao i između roditelja djece koja pohađaju isti razred. Manjak u takvim susretima je nepoznavanje vjere i života po vjeri, npr. pravoslavci mnogi nisu kršteni, ali smatraju se pravoslavcima jer pravoslavlje izjednačuju sa srpstvom. Dijalog koče i određeni događaji u društvu koji se direktno ne tiču vjere, npr. izbori stvaraju podijeljene tabore.

Dijalog s muslimanima priječi isključivost. Tu je i problem migranata.

Kako Crkva vodi dijalog i uči od drugih društvenih instanci; svijeta politike, ekonomije, kulture, civilnog društva, siromašnih…? Politika utječe na nas – i na svećenike i na laike - i stvara među nama podjele. Zaključili smo našu živu raspravu - da Crkva u civilnom društvu treba pronalaziti prostore za svoje poruke. Vjernici ne mogu samo čekati da im ljudi dođu u crkvu, nego trebaju izaći među njih i biti s njima kad se bore za svoja prava.

O pitanjima pod točkom 7. o dijalogu među kršćanima različitih vjeroispovijesti, ujedinjenih jednim krštenjem izvijestio je župnik Sv. Ane Plaški i župe Sv. Ivana Nepomuka Saborsko Goran Antunović. Pokolj u Saborskom bio je ratni zločin koji su Srbi počinili nad Hrvatima i tu je teško govoriti o bilo kakvom dijalogu. Isto tako u Plaškom kamo su izbjegli Hrvati iz Banja Luke pred Srbima, što reći? Utješno je da naš narod ima vjeru i tu je njegova snaga.

GSB/M.K.

 

Novalja.coom