Lika nekretnine

Otvoreno javno savjetovanje o smanjenju PDV-a na određene proizvode

Objavljeno: 02.03.2022

OTOČAC - 28. veljače otvoreno je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Konačnim prijedlogom zakona.

U cilju ublažavanja rasta cijene prirodnog plina i očuvanja standarda građana, ovim izmjenama Zakona predlaže se da se na isporuku prirodnog plina obavljenu od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5 posto.

Ovim izmjenama Zakona također se predlaže:

- proširenje primjene snižene stope PDV-a od 5 posto na dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, isporuku živih životinja, isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, isporuku žive ribe te svježe ili rashlađene ribe, rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova, isporuku svježih jaja peradi (u ljusci), sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, športska i kulturna događanja,

- proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na prirodni plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine,

- da povredu porezne tajne ne predstavljaju podatci o tome da je porezni obveznik znao ili morao znati da sudjeluje u transakcijama čija je namjera izbjegavanje plaćanja PDV-a.

Smanjenjem stope PDV-a s 25 i 13 na 5 posto za prethodno navedena dobra i usluge omogućilo bi se porezno rasterećenje građana i gospodarstva koji su suočeni s rastom troškova, potaknula bi se zaštita baštine i promocija hrvatske kulture te otvorio prostor za razvoj i unaprjeđenje sustava sporta u Republici Hrvatskoj.

M.K.

 

Novalja.coom