Lika nekretnine

Predstavljanje Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) i e-usluge eGrađevinski dnevnik

Objavljeno: 24.03.2022

OTOČAC - Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine poziva na konferenciju na kojoj će biti predstavljen projekt „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“.  Riječ je o projektu koji se provodi uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj a od kojeg koristi imaju kako projektanti, geodeti i arhitekti, tako i svi građani Hrvatske.

Konferencija će se održati u četvrtak, 24. ožujka s početkom u 12 sati  Step RI, Sveučilište u Rijeci,  Ulica Radmile Matejčić 10. a izjave za medije će dati Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju i Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine koji će ujedno predstaviti ISPU projekt i koristi na građane te prezentirati novu e-uslugu eGrađevinski dnevnik koja je uvedena s ciljem povećanja razine kvalitete građenja u Hrvatskoj.

Informacijski sustav prostornog uređenja je ključan alat svih građana Hrvatske za brz i jednostavan uvid u prostorno uređenje u Hrvatskoj, jer sadrži sve podatke o prostoru i objektima koji nas okružuju. U sklopu ovog sustava sustavno se nadograđuje cijeli niz postojećih e-usluga poput eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eArhiv, eKonferencija, eInspekcija, eInvesticije i eEnergetski certifikat. Cilj ovih usluga je  osigurati još veću dostupnost javnih usluga građanima, smanjiti administrativni teret i troškovi za građane te postići veću ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

Vrijednost projekta „Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ iznosi 131,9 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje. 

Istog dana s početkom u 10 sati u istom prostoru održat će se i stručna radionica namijenjena djelatnicima županijskih i gradskih upravnih odjela koji obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva na području Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije – obavještava Ministarstvo.

M.K.  

 

Novalja.coom