Lika nekretnine

Ne postoji odluka EK o oduzimanju 10 posto potpora za izravna plaćanja

Objavljeno: 26.03.2022

OTOČAC - Temeljem medijskih napisa i opravdanog interesa javnosti Ministarstvo poljoprivrede obavještava javnost da ne postoji odluka Europske komisije o oduzimanju 10 posto iznosa namijenjenog izravnim plaćanjima, već je u tijeku redovni proces kontrola i s tim u vezi korekcija eventualnih nepravilnih isplata, tek kada isti završi.

U svim zemljama članicama uvriježen je isti postupak, s obzirom da EK donosi propise, ali za njihovu implementaciju zadužena je država članica, revizijske misije služe za ujednačavanje procesa kontrola zemalja članica i pronalaženja različitosti tumačenja EU propisa. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju revizori Europske komisije i Europskog revizorskog suda su bili u 30 revizijskih misija kojima su obuhvaćene različite vrste potpora financirane iz EU fondova, pri čemu je gotovo trećina izvršena u posljednje dvije godine.

Revizijske misije treba shvatiti kao potreban korak unapređenja sustava kontrola i provedbe EU propisa te sukladno dosadašnjoj praksi te poduzetim korektivnim mjerama, dodatnim administrativnim kontrolama i kontrolama na terenu, a nakon završetka cjelovitog postupka spomenute revizije, moći ćemo se očitovati o eventualnoj primjeni financijskih ispravaka.

Upravo je završena revizija izdataka Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za 2021. godinu, koju je proveo Europski revizorski sud, nije utvrdila niti jednu pogrešku, o čemu je Hrvatska obaviještena 24. ožujka – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom