Lika nekretnine

Konferencija o zviždačima

Objavljeno: 29.04.2022

OTOČAC - Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska organiziraju konferenciju Novi zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti – Koje izmjene donosi i kako izgraditi sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, koja će se održati u petak, 6. svibnja, od 10 do 13 sati, u vijećnici Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatski sabor donio je 8. travnja novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti ("Zakon o zviždačima"), kojim se u hrvatsko zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2019/1937 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2019. o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije. U cilju jačanja pravne zaštite zviždača i pojednostavljivanja postupka prijave nepravilnosti, ovim Zakonom uređuju se prijavljivanje nepravilnosti, postupak prijavljivanja nepravilnosti, prava osoba u postupku prijavljivanja, obveze tijela javne vlasti te pravnih i fizičkih osoba u vezi s prijavom nepravilnosti, kao i druga pitanja važna za prijavu nepravilnosti i zaštitu prijavitelja nepravilnosti.

Prema novom Zakonu svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 50 zaposlenika dužni su uspostaviti sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, s time da je poslodavac koji se bavi jednim od područja na koja se Zakon izričito odnosi, takav sustav dužan uspostaviti neovisno o broju zaposlenih. Isto tako prijavitelj nepravilnosti ("zviždač") uočene će nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svome radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici.

Sustav za prijavu nepravilnosti unutarnji je mehanizam kojeg svaka organizacija treba postaviti ako želi učinkovito implementirati novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. U kolovozu 2021. godine, ISO organizacija objavila je novu normu ISO 37002 Whistleblowing Management System koja pruža smjernice za učinkovitu internu prijavu nepravilnosti u organizacijama svih veličina. Također, Međunarodna trgovačka komora (ICC) nedavno je objavila ICC 2022 Guidelines on Whistleblowing, smjernice koje, kao i norma ISO 37002, pružaju standard za učinkovito funkcioniranje sustava za prijavu nepravilnosti, zadovoljavajući pritom sve zahtjeve EU Direktive (2019/1937) i Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Na konferenciji će biti predstavljene najznačajnije novosti iz novog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, a vodit će Tamara Mišerda, načelnica Sektora za sprječavanje korupcije Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

U sklopu konferencije će dr. sc. Silvija Vig iz tvrtke Codupo d.o.o. pojasniti osnovne elemente koje bi organizacija trebala uspostaviti kako bi izgradila robustan sustav prijave nepravilnosti, speak-up kulturu i ključne karakteristike takvih sustava, odnosno sudionici će moći saznati kako imenovati i koja su prava i obveze povjerljive osobe i njenog zamjenika, kako potaknuti i olakšati prijavljivanje nepravilnosti te kako osigurati poštovanje organizacijskih politika, procedura i obveza. Vig će se ujedno osvrnuti i na smjernice za izgradnju sustava unutarnje prijave nepravilnosti – ICC 2022 Guidelines Whistleblowing i ISO 37002 Whistleblowing Management Systems.

Konferencija je namijenjena pravnim osobama s najmanje 50 zaposlenih osoba; poslodavcima koji se bave jednim od područja na koje se Zakon izričito odnosi (obuhvaćeni primjenom akata iz dijela I. točke B. i dijela II. Priloga Zakona); poslodavcima koji žele implementirati sustav prijava nepravilnosti; tijelima javne vlasti; odvjetnicima i odvjetničkim društvima; povjerljivim osobama i njihovim zamjenicima; voditeljima pravne službe i ljudskih potencijala; etičkim povjerenicima; compliance officerima i međunarodnim korporacijama.

Sudjelovanje je besplatno, uz obaveznu prethodnu registraciju sudionika. Rok prijave sudionika je do 4. svibnja.

M.K.

 

Novalja.coom