Lika nekretnine

Tradicionalna ispaša u NP Sjeverni Ve-lebit

Objavljeno: 03.06.2022

KRASNO - Od 2. lipnja na područje NP Sjeverni Velebit  sa svojom stokom došao je OPG Alan iz Pazarišta. Tijekom lipnja i početkom srpnja goveda i ovce boraviti će na Lubenovcu, a nakon toga ispaša će se odvijati u južnom području Parka na visokoplaninskim travnjacima Tudoreva, Mirova, Bilenskog, Šegotskog i Dundović padeža.

Povratkom tradicionalnog stočarstva nastoji se očuvati raznolikost, bogatstvo i ljepota visokoplaninskih travnjaka, s mnogim endemima dinarskoga krša. Tisućama godina čovjek je stvarao velebitske travnjake krčenjem šuma kako bi oslobodio površine za ispašu svoje stoke. No, nestankom stočarstva travnjačke površine se smanjuju i zarastaju, njihovo mjesto zauzima šikara i šuma te se mijenja opća slika krajolika. Postupnim nestankom staništa tako nestaju i mnoge vrste biljaka, gljiva i kukaca.

Stoga, kako bi se sačuvao barem dio tih vrijednih staništa, Park je 2017. g. započeo s provedbom aktivnosti revitalizacije visokoplaninskih travnjačkih površina. Provedba traje petu godinu samo zahvaljujući ljudima koji su u ovo moderno doba spremni živjeti u planini i time pridonositi očuvanju biološke raznolikosti Velebita – obavještavaju iz Parka.

M.K.

 

Novalja.coom