Lika nekretnine

Nema više motike!

Objavljeno: 07.06.2022

OTOČAC – Vjerovali ili ne, ali u Hrvatskoj je odnedavna zabranjena – motika, odnosno njeno korištenje. Zabranjeno je kopanje motikom, okapanje motikom, nagrtanje motikom, odnosno svi poslovi s motikom.

Naime, na konzultacijama vezano za Strateški plan, najavljeno je dodatno smanjivanje potpora ekološkoj proizvodnji. I tu je navedeno da je u novom prijedlogu Plana istaknuta zabrana korištenja motike u mehaničkom suzbijanju korova unutar redova višegodišnjih nasada. A što je ekološkije od motike, pitate se vi? I to s pravom!

Što se dogodilo? Oni koji se očito „razumiju“ kao Marica u nešto, preveli su krivo neke europske nam direktive pa je mehaničko prevedeno kao mehanizirano. I onda su naše velike „pameti“ od seljaka zatražile da koristi isključivo mehanizaciju iako je to u mnogim slučajevima u praksi neprovedivo, a cilj mjere je trebao biti smanjivanje korištenja pesticida. A kako motika nije – mehanizacija, eto ti jada.

E pa sada da ovo nije tužno, bilo bi (pre)smiješno, ovako nije, tužno je da tužnije ne može biti. Očito da treba nekoga motikom „po glavi“ da mu pamet dođe.

M.K.

 

Novalja.coom