Lika nekretnine

Molitva za žrtve fašizma, nacizma, komunizma i koronacizma

Objavljeno: 24.08.2022

GOSPIĆ - U povodu Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, jučer je na gospićkom groblju na dva mjesta upriličeno odavanje počasti i molitva likvidiranim Gospićanima poslije Drugog svjetskog rata. Evo što je pritom kazao don Anđelko Kaćunko:

Braćo i prijatelji, poštovani sugrađani,

okupili smo se ovdje u povodu europskog Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima fašizma, nacizma i komunizma, koji kao važan spomendan nije u hrvatskoj političkoj i medijskoj javnosti nažalost još uvijek dobio mjesto i razinu koje zaslužuje. Štoviše, premda smo već u trećem desetljeću 21. stoljeća, neki u Hrvatskoj pri samom spomenu nekog od tih nasilnih režima kao totalitarnom reagiraju s negodovanjem i uvrijeđenošću.

A to je posebno došlo do izražaja, neki se od vas sigurno toga sjećaju, u listopadu 1998. godine, kada je veliki prijatelj hrvatskoga naroda sveti papa Ivan Pavao 'Dragi' (kako ja nazivam, a ne Drugi!), prigodom svojega drugog pohoda Hrvatskoj rekao je u Splitu: "Kršćani su u hrvatskim krajevima danas pozvani dati novo lice svojoj domovini, posebno se zalažući da se u društvu ponovo učvrste etičke i moralne vrijednosti, što su ih potkopali prijašnji totalitarizmi i nedavno ratno nasilje. Ta zadaća zahtijeva veliku snagu i odlučnu volju."

A u velebnom slavlju beatifikacije Alojzija Stepinca na Mariji Bistrici, upravo je za toga našega svetog mučenika rekao: "U osobi se novoga blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovoga stoljeća obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem Blaženi Alojzije Stepinac svojem narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati."

Te proročke riječi svetoga pape Ivana Pavla Velikog posvješćuju nam duh i proročku karizmu Bl. Alojzija, kojom je najavio budućnost koju mi živimo, ali se i hrabro opirao "velikim zlima" koja su tada tlačila i Europu i Hrvatski narod. U duhu govora Bl. Stepinca, premda se ne smatram nikakvim prorokom, usuđujem se posvijestiti kako, nakon svih zala "triju jahača apokalipse", mi danas, naš narod i svi narodi svijeta, već trpimo pod totalitarnom čizmom "četvrtog jahača" nazvana covidizam odnosno 'koronacizam' kako sam ga ja imenom razkrinkao. On je već prouzročio mnoge žrtve diljem svijeta, a još će u većoj mjeri nego ljudi mogu zamisliti. Stoga i njih možemo uključiti u ovu našu molitvu za žrtve dosadašnjih totalitarnih režima.

A.K./M.K.

 

Novalja.coom