Lika nekretnine

Priznata četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta - Hrvatska“ za meso peradi

Objavljeno: 07.10.2022

OTOČAC - Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je 3. listopada donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, a koja će biti potvrda potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Kako bi koristio oznaku, proizvođač mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (meso peradi) sa Specifikacijom „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi. Potvrđivanje sukladnosti se provodi temeljem Plana kontrole Dokazana kvaliteta za meso peradi odnosno dokumenta koji izrađuje Ministarstvo poljoprivrede. Postupak može pokrenuti proizvođač pojedinačno ili ga može podnijeti skupina proizvođača (grupna certifikacija). Nakon što delegirano tijelo utvrdi da proizvođač proizvod proizvodi u skladu sa priznatom Specifikacijom, izdaje mu Potvrdu o sukladnosti i tek tada proizvod može biti označen znakom „Dokazana kvaliteta - Hrvatska.“

Troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja.

Kako je početkom tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“ – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom