Lika nekretnine

Odobrene dodatne kvote plavog dizela od 7,2 milijuna litara

Objavljeno: 11.10.2022

OTOČAC - Ukupno 40.326 poljoprivrednika ostvarilo je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela u iznosu od 7,2 milijuna litara. Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje na podnesenom zahtjevu iz prethodne godine ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku. Primjerice, ako je poljoprivrednik obrađivao 10 ha tijekom 2021. godine, a u 2022. godini obrađuje 15 ha i za tu površinu ima podnesen Jedinstveni zahtjev, ostvario je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela za 5 ha.

Pozivom na broj telefona 01/ 612 88 77 poljoprivrednici mogu provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo.

Također, kako bi se za provedbu jesenske sjetve u 2022. godini osigurale neophodne dodatne količine plavog dizela poljoprivrednicima, koji su zbog ekstremno nepovoljnih vremenskih uvjeta ove godine iskoristili veliki dio svoje dodijeljene kvote, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom financija – Carinskom upravom pripremilo prijedlog Pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi, te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu. Time će se poljoprivrednicima koji su do 31. kolovoza iskoristili više od 70 posto dodijeljenih količina plavog dizela omogućiti dodatno povećanje inicijalno dodijeljenih količina plavog dizela za 50 posto. Pravilnik je bio na e-savjetovanju od 30. rujna do 7. listopada te se uskoro očekuje njegova objava u Narodnim novinama i nova dodjela povećanih količina plavog dizela.

Posredna pomoć osiguravala se i ranije fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, a oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri kupovini plavog dizela za namjensko korištenje u poljoprivredi predstavlja značajnu neizravnu potporu poljoprivrednom sektoru, koja je u 2021. godini iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara plavog dizela – obavještava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Novalja.coom