Lika nekretnine

Održana skupština svećenika GSB-a

Objavljeno: 11.10.2022

GOSPIĆ - Redovita skupština svećenika zauzetih u pastoralu Gospićko-senjske biskupije održana je 10. listopada u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću.

Nakon zajedničke molitve Trećega časa svećenike je pozdravio biskup Zdenko Križić te im zahvalio za predan i požrtvovan rad “na njivi Gospodnjoj”. Potom je biskup učinio opširniji osvrt na stanje u biskupiji, s posebnim naglaskom na neke događaje.

Podsjetio je najprije na umirovljenje nekolicine svećenika te dolazak četvorice karmelićana, koji su preuzeli vođenje župe Gospić i nekoliko prigradskih župa, što je u općoj krizi “pastoralnih resursa” za biskupiju veliko obogaćenje. Zatim se osvrnuo na Susret katoličke mladeži u Bjelovaru, na kojem nije sudjelovao velik broj mladih Gospićko-senjske biskupije, te je posebno pohvalio organizaciju biskupijskog susreta ministranata u Brinju.

Potom je mons. Križić posvijestio važnost ispovijedanja u biskupijskim svetištima na Krasnu i Udbini, zamolivši svećenike da se za Veliku Gospu i za Dan hrvatskih mučenika u dekanatima tako organiziraju da na tim slavljima bude dovoljan broj ispovjednika, “jer svetište bez ispovijedanja nije pravo svetište”, naglasio je biskup. Zatim je svećenike obavijestio o okolnostima u kojima je na sjednici HBK prihvatio organizaciju sljedećega SHKM, koji će se održati 2024. godine u Gospićko-senjskoj biskupiji i za koji je, glede pripreme organizacijskih pojedinosti, već osnovan manji odbor. Na kraju je mons. Zdenko podsjetio na akciju skupljanja potpisa za peticiju “Zaštitimo djecu od homoposvajanja”, naglasivši kako nema nikakve zapreke da se vjernici Gospićko-senjske biskupije prema svojoj savjesti uključe u taj važan poduhvat.

Nakon biskupova izlaganja slijedila je rasprava, u kojoj je središnja tema bila organizacija Susreta hrvatske katoličke mladeži na zasad još neutvrđenoj lokaciji. Budući da su za taj jednodnevni susret predloženi Gospić i Udbina, razmatrane su okolnosti te također prednosti i nedostaci obaju mjesta, kao i mogućnosti smještaja određenog broja mladih koji bi rado došli na susret dan prije i prenoćili u župama kod obitelji koje ih mogu primiti. Istaknuto je kako valja obaviti i pregovore s mjesnim vlastima u Gospiću i Udbini, a svećenicima je predloženo da već tijekom sljedećeg blagoslova obitelji, a najkasnije do konca 2023. godine nastoje steći uvid u potrebne smještajne kapacitete u većim župama.

Po završetku rada skupštine svećenici su se okupili u prizemlju obližnjega novosagrađenoga Svećeničkog doma, gdje je mons. Križić obavio svečani obred blagoslova Doma, u kojem je odnedavno smješteno nekoliko umirovljenih svećenika Gospićko-senjske biskupije, kojima je biskup zaželio mirne i blagoslovljene umirovljeničke dane nakon što su cijeli život uložili u izgradnju Božjega kraljevstva.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom