Lika nekretnine

Konferencija o buri

Objavljeno: 14.10.2022

KARLOBAG -  14. listopada će se u Kapucinskom samostanu u Karlobagu održati konferencija o buri na kojoj će najveći hrvatski stručnjaci objasniti fenomen ovog vjetra koji je karakterističan za Hrvatsku, odnosno koji puše samo na istočnoj obali Jadrana.

Karlobag je ciljano odabran kao domaćin konferencije o buri jer je teren oko Karlobaga za oko 12 posto viši od ostalih podvelebitskih mjesta, a ujedno obala prati planinski masiv, što znači da za planinsku atmosfersku Karlobag ima preferirani tzv. donji rubni uvjet za postizanje loma atmosferskih planinskih valova.

Zanimljiva tematska predavanja održat će stručnjaci za buru: prof. dr. Branko Grisogono, PMF, Geofizički odsjek - Kratak pregled istraživanja bure; dr. Ivan Toman, Sveučilište u Zadru, Pomorski odjel - Numeričko modeliranje bure; Petar Golem, FSB, Zavod za mehaniku fluida - Analiza podataka bure;  doc. dr. Željko Večenaj, PMF, Geofizički odsjek - O mjerenju bure,  dok će iskustveni prikaz bure kroz konkretnu studiju slučaja prezentirati pročelnik HGSS Gospić Josip Brozičević.

 

M.K.

 

Novalja.coom