Lika nekretnine

Gotovo 8.000 hrvatskih učenika natječe se na sudoku prvenstvu

Objavljeno: 04.11.2022

OTOČAC - Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira drugo Sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole, na koje se prijavilo 7.766 učenika iz više od 400 škola – dvostruko više nego prošle godine.

Sudoku natjecanje provodit će se kroz tri razine za sve učenike osnovnih i srednjih škola, a najbolji će ići na Svjetsko prvenstvo u sudoku. Prva razina kreće u petak, 4. studenoga, nakon čega slijedi regionalno natjecanje 26. studenoga u četiri regije: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, a svoje predstavnike na Svjetskom prvenstvu doznat ćemo 10. prosinca u Vodicama na državnom natjecanju.

Učenici se natječu u tri kategorije: Bistrići (od 1. do 4. razreda osnovne škole), Kadeti (viši razredi osnovne škole) te Juniori (srednjoškolci).

Sudoku potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog i metakognitivnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva jer svaki učenik ima svoj način kako pristupa postavljenom problemskom zadatku.

S druge strane, učiteljima omogućava lakše prepoznavanje darovitih učenika, čiji talent treba njegovati, posebice ako uzme u obzir činjenica da Hrvatska zaostaje u produktivnosti i inovacijama, a poslovi se sve više pomiču prema nerutinskima, s naglaskom na STEM područja“.

V.R./M.K.

 

Novalja.coom