Lika nekretnine

Hrvatska Majka hrabrost danas će u Vukovaru dobiti spomenik

Objavljeno: 17.11.2022

VUKOVAR - Kata Šoljić, vukovarska ‘Majka hrabrost’ danas će na Mitnici dobiti spomenik.  Najavljeno je da će na otkrivanju spomenika nazočiti predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Spomenik je rad akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, udruzi Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i Općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o njegovu podizanju.

– Ponosan sam i zahvalan prije svega obitelji Šoljić koja je doživjela takvu obiteljsku tragediju te mi je uz nemjerljivu bol i žrtvu dala povjerenje da mogu to graditi u njihovo ime. Nemam riječi kojima mogu izraziti zahvalnost koju osjećam prema njima, a želim zahvaliti gradu Vukovaru koji je odredio reprezentativnu lokaciju i napravio idejni projekt prostora. Ponosan sam i što je ovo svehrvatski projekt u kojem smo ujedinili hrvatske ljude koji zaslužuju dostojanstvom i čašću sudjelovati u njemu. Naravno, zahvala Udruzi 4. gardijske brigade, svim mojim Imoćanima i Hercegovcima koji su dali doprinos da bi taj projekt zaživio – izjavio je Mirko Čondić, koji nam je ispričao kako je došlo do inicijative podizanja spomenika Kati Šoljić i njezinim sinovima.

Prednjom stranom spomenika dominira bista Kate Šoljić izrađena u visokokvalitetnoj bronci. Bista je položena na kameno postolje u kojemu su urezana četiri reljefa koja prikazuju četvoricu njezinih sinova: Miju, Niku, Ivu i Matu, a također su izvedena u bronci.

Spomenik će otkriti akademkinja i dragovoljka Domovinskog rata te pripadnica 4. gardijske brigade Mirna Šitum, članovi obitelji Šoljić te Borislav Lapenda, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, pukovnik Mirko Čondić i Zdravko Galić, članovi udruge branitelja Oluja iz Podstrane.

M.K.

 

Novalja.coom