Lika nekretnine

Održana večer domoljubne poezije „Vukovaru – Škabrnji H memento - poetica“

Objavljeno: 17.11.2022

SPLIT - Hrvatska udruga Benedikt ove godine deveti put organizira Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Hrvatska udruga Benedikt i Udruga veterana 4. gardijske brigade i ove su godine prigodom obljetnice okupacije grada Vukovara održale večer domoljubne poezije, u Splitu.  

Pokretač i organizator večeri domoljubne poezije je Mate Buljubašić, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske. Mate Buljubašić je hrvatski narodni pjesnik i guslar. Buljubašić potiče domoljubno pjesništvo i organizira natječaje domoljubnog pjesništva. Od 2014. godine organizira natječaje domoljubnog pjesništva.

Prigodom svake pjesničke manifestacije Mate Buljubašić predstavlja zbornik u kojem su pjesme pristigle na natječaj. Pjesnička manifestacija održava se i u Vukovaru uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Pjesnička večer u Vukovaru ove je godine održana 14. studenoga.  

U prigodi 31. obljetnice i tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnja održana je 8. pjesnička manifestacija Vukovaru – Škabrnji H memento poetika. Predstavljen je novi zbornik u kojem je 65 pjesama od 39 autora. Ove godine u zborniku su pjesme: Jean Michel Nicollier, Kata Šoljić, Moglo je biti, Bili svoj na svome, Vukovar vam zaboravit ne ćeOprost, Hrvatski feniks, Vukovar 1991., Domovina, Ratniku, Vukovar k’o Božji vrhunac i druge. Urednik zbornika i voditelj pjesničkih manifestacija je neumorni Mate Buljubašić, a nakladnik zbornika je dr. sc. Ilija Protuđer, prof.

U Splitu su svoje pjesme predstavili: Jelena Alfirević-Franić,  Tomislav Čaljkušić – Čađo, Nađan Dumanić, Zvonimir Hazdovac, Mirko Perak, Ilija Protuđer, Jozo Pirić, Julija Stapić, Dragica Zeljko Selak, Dragan Vranješ i Mate Buljubašić.

Prvu nagradu dobila je Dragica Zeljko Selak, drugu nagradu Jelena Alfirević-Franić, a treću nagradu dobio je Nađen Dumanić.

Klapa Elektrodalmacija pjesmom je uveličala pjesničku manifestaciju.

 

Dr. Marko Jukić/Croative

 

Novalja.coom