Lika nekretnine

Istraživači Velebita

Objavljeno: 25.11.2022

KRASNO - U okviru programa popularizacije znanosti i STEM područja u Kući Velebita u Krasnu se danas održava obrazovno događanje za osnovnoškolce iz Senja i Krasna. Ideja je da stručnjaci kroz zanimljive radionice u duhu suvremenog europskog obrazovanja djecu upoznaju s temama koje povezuju znanost i svakodnevni život. Ovaj puta teme su klimatske promjene, geologija i sport. U budućnosti bi ovakvi sadržaji trebali biti dostupni svim školarcima u okviru izvan učioničke nastave.

Radionice će voditi stručnjaci iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog športskog muzeja. Organizatori su Nacionalni park Sjeverni Velebit i Speleološko društvo Velebit u okviru programa Istraživači Velebita podržanog od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Djeca će istraživati, kritički razmišljati, sve u izvan učioničkom i poticajnom okruženju suvremeno opremljenog prezentacijskog centra. Pokusima i modelima znanstvenici Andreja Sironić iz Instituta Ruđer Bošković i Dalibor Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu upoznati će djecu s osnovnim pojmovima i konceptima vezanim uz klimatske promjene.

Geolozi Damir Lacković i Petra Šparica iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja djecu će učiti prepoznati stijene u kojima se stvara krški reljef sa špiljama i jamama te stijene koje se ne otapaju te zbog toga uvjetuju stvaranje drugačijeg reljefa, bez površinskih i podzemnih krških oblika. Hrvatski krš je na svjetskoj razini važno područje zbog georaznolikosti, bioraznolikosti i izvora pitke vode.

Malo drugačiji pristup temi sporta u obrazovnom kontekstu prikazati će profesor Marijan Sutlović iz Hrvatskog športskog muzeja. Na tragu najpoznatijeg hrvatskog sportskog „prosvjetitelja“ Franje Bučara na igraonicama će se polaznicima kroz kratki uvod predstaviti počeci tjelesne kulture u školama.

M.K.

 

Novalja.coom