Lika nekretnine

Ni on ne drži do prečasnoga, velečasnoga, monsinjora, preuzvišenoga …

Objavljeno: 03.12.2022

ZAGREB - Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić osvrnuo se na tituliranje u Crkvi, nakon što je riječki nadbiskup Mate Uzinić ukinuo korištenje počasnih naslova u korespondenciji Riječke nadbiskupije, objavio je 1. prosinca Večernji list.

-U mirovinu sam otišao s ‚oče nadbiskupe - rekao je  mons. Barišić, potaknut objavom Odluke o unutarcrkvenoj korespondenciji u Riječkoj nadbiskupiji biskupa Uzinića prema kojoj se svećenici u toj nadbiskupiji više ne oslovljavaju titulama ‚velečasni‘, ‚prečasni‘, ‚monsinjore‘ ili ‚preuzvišeni‘.

-Nikada me nitko od svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije nije nazvao preuzvišenim gospodinom. Uvijek su me oslovljavali s ‚oče nadbiskupe‘. Riječ ‚preuzvišeni‘ koristili su oni koji bi mi se obraćali sa svojevrsnom porugom, a titulu monsinjora koristili su isključivo novinari - rekao je nadbiskup Barišić.

Dodao je da je za sve to zaslužan njegov prethodnik nadbiskup Frane Franić koji je zastupao i širio duh Drugoga vatikanskog sabora.

-Mons. Franić nas je odgajao kao Crkvu u tome duhu i vjerujem da je i biskup Mate Uzinić, koji je ponikao u toj istoj Crkvi, bio nadahnut tim istim duhom kada je donio ovakvu odluku - kazao je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup.

IKA/M.K.

 

Novalja.coom