Lika nekretnine

Prvi put u povijesti jaslice u zgradi EU parlamenta

Objavljeno: 06.12.2022

BRUXELLES - Borba je trajala tri godine, a odgovori iz Ureda predsjednika Europskog parlamenta bili su negativni. Kao razlog navedeno je da jaslice predstavljaju religijski sadržaj koji bi mogao ‘uvrijediti druge’.

Španjolska parlamentarka nije odustajala, već je govorila: “Je li uvredljivo ući u muzej Prado i gledati prekrasne radove fra Angelica, Caravaggia ili Velázqueza i njihove verzije Navještenja, Poklona kraljeva ili Rođenja Isusova? Je li uvredljivo podsjetiti Europljane da 25. prosinca slave rođenje Isusa iz Nazareta?”

Usklik “Sretan Božić” na nekim je mjestima već odavno zamijenjen s neutralnim “sretni blagdani“, a čak su i prikazi jaslica, malog djeteta Isusa u štalici s Marijom i Josipom, bili zabranjivani na europskom tlu. O micanju raspela da ne govorimo. Stoga osvježavajuće zvuči vijest da će po prvi puta u povijesti, u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu, biti postavljene jaslice.

“Ova si institucija ne smije dopustiti da padne u zamku razmišljanja kako je uvredljivo prisjećati se da na Božić slavimo rođenje kršćanstva. Ova institucija ne smije upasti u zamku koju nam ljevica stalno podmeće, želeći se osjećati uvrijeđeno čak i zbog isticanja nečeg tako očitog kao što je europsko povijesno nasljeđe.” Dodala je i kako smatra čudnim što institucija koja svakog dana komemorira neki događaj ima problema isključivo s Božićem.

Njezina upornost pomogla joj je da borbu u kojoj su joj, kako kaže, pomogli i ostali, među njima i sadašnja predsjednica parlamenta Roberta Metsola s Malte – uspješno privede kraju te će jaslice po prvi puta krasiti jedno od središta političkog života Europske unije.

“Ni povijest, ni kulturu, ni umjetnost Europe ne možemo razumjeti bez kršćanstva. Ne možemo razumjeti ni politički projekt Europske unije bez kršćanskog humanizma, koji je poslužio kao izvor inspiracije za mnoge osnivače europskog projekta, poput Roberta Schumana“, zaključila je Isabela Benjumea.

Narod.hr/M.K.

 

Novalja.coom